Nöje

Författaren Börge Hellström är död

Av: 

Josefin Westin

NÖJE

Succéförfattaren Börge Hellström har avlidit.

Han blev 59 år.

– Jag känner mig helt knäckt, säger författarkollegan Anders Roslund.

Efter en höst med stamcellstransplantation och vård på ”i stort sett alla Stockholms sjukhus” fick författaren Börge Hellström, 59, för ungefär en månad sedan beskedet att hans cancer är obotlig. Han led av aggressiv lymfom.

Han uppgav då i en intervju med Aftonbladet att han tittat på alternativa behandlingar:

– Jag lyssnar på allt, det viktigaste är att ingen jävel ska göra pengar på mig. Jag tror nog att det finns nån lösning för mig där ute.

Nu har han avlidit efter två års kamp mot cancern.

– Vi är i chock, säger Christina Kivi, pressansvarig på Piratförlaget.

Smsade senast i morse

Börge Hellström är andra halvan i krimförfattarduon Roslund och Hellström tillsammans med journalisten Anders Roslund. Deras ”Box 21” från 2005 hamnade på New York Times lista över årets bästa kriminalromaner. Debutboken ”Odjuret” tilldelades samma år Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman. Duons böcker är översatta till 35 olika språk.

Så sent som i morse hade Roslund kontakt med Börge.

– Då sa läkarna att det inte såg något bra ut. Jag visste att det var nära, säger Anders Roslund.

Han är märkbart tagen.

– Jag tänker på Börge i presens. Jag fattade inte att jag skulle känna så mycket. Jag har långt till känslor och brukar inte gråta. Jag känner mig helt knäckt, säger han och fortsätter:

– Om jag vänder mig om i min skrivarlya så ser jag 50 Börge. Han finns överallt. I 20 år har vi varit beroende av varandra, både som yrkeskollegor och personer. För att kunna skriva de här böckerna har jag tömt Börge, och han mig. Vi har lärt känna varandra på ett sätt som man inte gör så ofta utanför familjen. Han lämnar efter sig ett otroligt stort jävla hål som familjemedlem.

”Det värker i bröstet”

Roslund och Hellström hade sporadisk kontakt. På sista tiden har de framför allt setts på sjukhus. Så sent som i veckan skulle de ses på en fika.

– Han brukar alltid köra in på Söder och hämta upp mig. För han älskar sin jävla bil. Men den här gången skulle jag hämta upp honom i Gustavsberg. Han sa att han hade lite ”ont i dag och vi skjuter på det”. Så jag sa att vi hörs av när det känns bättre. Det var vårt sista samtal.

Anders Roslund berättar om Hellströms hopp som smittade av sig på alla andra. Det var som man säger. Det sista som övergav honom.

– Jag har fram till i morse hoppats.

– Det känns fortfarande som en nutid. Jag kan bara prata om nu. Han är en vän. Han är en författarkollega. Han är en familjemedlem. Det kommer ta lång tid innan han var en vän, han var en författarkollega och att han var en familjemedlem. Det värker i bröstet och det ska det få göra en stund till.

De gav ut sin sista bok tillsammans, Tre minuter, i somras.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Regina Lund: ”Jag har gråtit i fyra år”