Chuck Berry är död

Blev 90 år gammal

Musiklegendaren Chuck Berry är död.

Han hittades i sitt hem av polisen som förgäves försökte rädda hans liv, enligt BNO News.

Chuck Berry blev 90 år gammal.

Musiklegenden Chuck Berry har dött, 90 år gammal. Han dog efter att ha hittats i sitt hem i Missouri, USA.

Enligt polisen i St. Charles County ryckte de ut vid 12:40 till Buckner Road under lördagen.

Där hittade de musikern som inte var kontaktbar. I ett uttalande på Facebook bekräftar de att utryckningen gällde musikern Chuck Berry och att de försökt rädda hans liv utan framgång.

”Han förklarades död 13.26. St. Charles polisdepartement bekräftar sorgset att Charles Edward Anderson Berry Sr har avlidit, mer känd som den legendariska musikern Chuck Berry”, skriver polisen.

De meddelar också att familjen har bett om att få vara ifred för att sörja förlusten.

Inspirerade The Beatles

Chuck Berry är en rockikon som varit förgrundsfigur inom den tidiga rock n’ roll-musiken. Grupper som The Beatles, Rolling Stones och AC/DC har inspirerats av hans musik.

Bland hans största hits finns låtar som ”Johnny B. Goode," "Roll Over Beethoven” och "Maybellene”.

1986 var han en av de första artisterna att väljas in i Rock and roll hall of fame. Han är också den musiker som fått representera rockmusiken på den CD-skiva som NASA har skickat ut i rymden.

År 2014 tilldelades han polarpriset tillsammans med Peter Sellars. På grund av att Chuck Berry var sjuk närvarade han dock inte under ceremonin.

Bojkottades av hovet

Några andra som inte närvarade vid Polarpriset-ceremonin var Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine, just på grund av att Chuck Berry skulle få ett pris. Anledningen var att han under 60-talet satt i fängelse i 2 år för trafficking. Eftersom både Madeleine och Silvia är starkt engagerade i Childhood, en organisation som jobbar mot bland annat trafficking, ville de inte förknippas med rockpionjären.

Efter en spelning hade han träffat en 14-årig servitris i Texas, som sedan följde med på hans fortsatta turné. Hon greps senare av polisen, anklagad för prostitution. Det var då Berry själv blev misstänkt för ett brott mot The Mann Act. Lagen förbjöd män att föra kvinnor över delstatsgränser för att utnyttjas i "omoraliska syften", och det är detta som i dag översätts till trafficking. Han dömdes och fick sitta i fängelse i 20 månader.

Satt i fängelse tre gånger

Men det var inte första gången Chuck Berry avtjänade fängelsestraff. Redan som tonåring blev han arresterad för väpnat rån och bilstöld, efter att ha hittat en pistol vid vägkanten under en biltur med några kompisar. De ska sedan ha gått runt i olika affärer och hållit upp vapnet mot de som arbetat där. För det här fick han sitta i fängelse i tre år, för att sedan släppas ut på sin 21-årsdag.

Hans tredje och sista fängelsestraff skedde 1979, då han fick sitta inne 4 månader för ett skattebrott. Därefter har han dömts både för att ha slagit en kvinna på munnen och för att ha haft marijuana i sitt hem.

På sin 90-års dag avslöjade han att han ska släppa ett nytt studioalbum under 2017. Det är hans första album sedan ”Rock it” släpptes år 1979. På skivan medverkar även två av hans barn, Charles Berry Jr och Ingrid.

Han lämnar efter sig frun Themetta Suggs. Paret har varit gifta sedan 1948 och har fyra barn tillsammans.

Publisert:

LÄS VIDARE