Oscarsgalan 2017

Lassgård om Oscarsskandalen: ”En chock”

”Ove”-skådespelaren: ”Folk trodde ju inte sina öron”

Av: 

Jakob Meijer

Moa Golster

NÖJE

Det blev ingen statyett för ”En man som heter Ove” i kategorin Bästa utländska film.

Huvudrollsinnehavaren själv hade det på känn.

– Det är ganska tydligt att det var ett politiskt statement, säger Rolf Lassgård.

Rolf Lassgård befann sig på plats i Los Angeles för att tävla med svenskbidraget ”En man som heter Ove”. Statyetten för Bästa utländska film gick dock till iranska filmen ”The Salesman”.

– Naturligtvis ville vi vinna. Vi har haft en film som fungerat otroligt bra i USA, det är den mest sedda av alla icke engelska filmer förra året. Men ska man förlora så är det här det bästa sättet. Det är ganska tydligt att det var ett politiskt statement, som man naturligtvis ställer upp på, säger Rolf Lassgård till Nöjesbladet.

– Det har känts sedan Donald Trump gick ut med inreseförbudet att det här skulle kunna ske.

Lassgård om skandalen: En chock

Annars kom efterhandssnacket att kretsa kring det som redan beskrivs som tidernas miss, när ”La la land” felaktigt fick pris för Bästa film på Oscarsgalan.

Och mitt i händelsernas centrum på galan befann sig alltså Rolf Lassgård, som fick se allt från, ja nästan, första parkett.

– ”La la land” hade börjat hinna tacka sina föräldrar och allting, och så plötsligt rusar en bildproducent in, säger Rolf Lassgård.

– Alla tappade hakan. Jag tyckte ”La la land” skötte det jäkligt snyggt. Jag hoppas ”Moonlight” fick känna av glädjen. Men det är klart, det måste vara som att köra in i en bergvägg för ”La la land”.

Lassgård säger att många i publiken blev chockade, och att det även ”muttrades lite här och var” av missnöje efter själva galan.

”En läkeprocess”

Förhandssnacket inför Oscars, ur ett svenskperspektiv har handlat om huruvida Rolf Lassgård skulle få vara med på galan, då han från början inte tilldelats biljett. Han beskriver Oscarsrresan som en känslomässig berg-och-dalbana.

– Det här är något som får fortsätta läka, jag står för min åsikt. Men jag är glad att få vara med, en del av läkeprocessen är att få tala om det här nu när allt är över, säger Rolf Lassgård.

Trots allt är han nöjd med kvällen.

– Det har varit fantastiskt, säger skådespelaren.

– Den dignitet och värde man sätter här i USA på den här kategorin för bästa utländska film, har varit en otroligt häftigt upplevelse, säger Rolf Lassgård innan han fortsätter in i festvimlet.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Oscarsgalan 2017

ÄMNEN I ARTIKELN

Oscarsgalan 2017

Oscarsgalan

Rolf Lassgård