Ashton Kutcher står upp för traffickingoffer

Ashton Kutcher: ”Jag är här i dag för att försvara rätten att utöva lycka”

Publicerad 2017-02-16

Ashton Kutcher engagerar sig för barn som faller offer för trafficking.

Under gårdagen höll han ett passionerat tal inför amerikanska senaten, rapporterar Huffington Post.

– Jag är här i dag för att försvara rätten att utöva lycka.

Ashton Kutcher lämnade en pågående filminspelning och sin fru under Alla Hjärtans Dag, för att delta i en sammankomst om människohandel, som hölls av amerikanska senatens utrikesutskott i Washington DC under onsdagen.

Hollywoodskådespelaren, som också är medgrundare till anti-traffickingorganisationen Thorn, erbjöd flera tips och idéer om hur man kan använda digital teknologi till att spåra och stoppa trafficking.

– Teknologi kan användas för att främja slaveri, men teknologi kan också användas för att förhindra det, sade han.

Utvecklar programvara som förebygger trafficking

Thorn, som han grundade 2009 tillsammans med dåvarande hustrun Demi Moore, utvecklar digitala verktyg som används för att söka efter traffickingverksamhet på Internet.

Genom sitt arbete med Thorn, har han upplevt hur barn har farit illa för sexuella övergrepp. Han höll tillbaka tårarna när han sammanbitet återgav ett sådant exempel för den samlade senaten.

– Jag har sett videoinnehåll av ett barn, som är i samma ålder som mitt barn, bli våldtaget av en amerikansk man som var sexturist i Kambodja. Det här barnet var så beroende av sin omgivning att hon trodde hon deltog i en lek.

Vill försvara rätten att utöva lycka

– Jag är här i dag för att försvara rätten att utöva lycka. Varje medborgare i detta land har rätt att utöva det och jag tror att det åligger oss som medborgare i detta land, som amerikaner, att skänka denna rätt till andra. Till varandra och till övriga världen. Men rätten att utöva lycka skalas, för så många, bort. Den våldtas. Den missbrukas. Den har tagits med våld, bedrägeri eller tvång. Den säljs för att ge tillfällig lycka till någon annan.

Ashton Kutcher är även pappa till två barn, två månader respektive två år gamla. Under utfrågningen menade han att han närvarade för att försvara deras rätt att utöva lycka och försäkra sig om att även samhället tar samma ansvar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln