Årets stjärnor på slottet – ett anonymt gäng

1 av 6
NÖJE

Vid en första anblick: Vilket anonymt gäng årets stjärnor på slottet är.

Vid en andra anblick: Kanske just därför kan det bli väldigt bra.

Det ligger i sakens natur att program som SVT:s ”Stjärnorna på slottet” (nu inne på 12:e säsongen) och TV4:s ”Så ska det låta” (nu inne på 8:e säsongen) inte alltid kan ha deltagare med samma lyskraft.


De blir ju färre att välja bland för varje år. Att programmakarna därför riskerar att stå med rumporna allt mer bara, är knappast argument som biter på folk som Lena Olin, diverse Skarsgårdare, en Thåström eller Per Gessle, sådana som man tar för givet får frågan om och om igen.

Vid en första anblick kan årets deltagare kännas som en lite tunn uppställning.

Bosse Parnevik. Man har ju undrat om han är för gammal och trött, då han ju knappt har setts till i familjens succé­­­­­­-
program ”Parneviks” i TV 3.

Ann-Louise Hansson. Den minst färgstarka i den tanttrio – Lill-Babs och Siw Malmkvist är de andra – som nyligen turnerat land och rike runt.

Marianne Mörck. Blev väl inte ”kändis” förrän hon ”kom ut” som Lill-Babs flickvän
i SVT:s succéserie ”Bonus­familjen”.

Regina Lund. Den aktuella reprisen av Lars Molin-
serien ”Ivar Kreuger” visar vilken bra skådespelerska hon är. Eller… var, serien är från 1998.

Peter Jöback. Vill fan inte höra ett ord om den över 30 år gamla musikalen ”Phantom of the opera”, som aldrig slutar spelas trots att de sjunger en och samma låt hela kvällen.

Naturligtvis överdrev jag lite grann.

Det här kan bli riktigt bra.

Nytt slott, ny kock, ny producent, skulle kunna innebära lite förändringar, men jag tvivlar på att SVT ändrar så mycket på vinnande koncept.


Och vissa deltagares lite anonyma tillvaro, kan vändas till något positivt.

Yngre tv-tittare förstår nog inte hur stor Jesper Parneviks pappa, Mias svärfar och Pegs farfar var en gång i tiden. Från tidigt 1970-tal och nästan 40 år framåt var han en banbrytande underhållare. Imitatör, busringare, vass satiriker, allt i ett. Har jobbat med ”alla”. Herregud, vilka historier han kan dra.

Ann-Louise Hansson har satt rekord både i Melodifestivalen och på Svensktoppen. Har just släppt sina föga frispråkiga (enligt henne själv) memoarer. Hoppas tv-producenten ställer mer krav än hennes förläggare.

Marianne Mörck har gjort allt man kan göra som scen­artist, och lite till, fast mest i Malmö, utanför rampljuset i Stockholm. 

Bara hennes biroll i varenda Wallander-film, borde ge stoff till intressant prat i flera timmar, om folk som passerat revy på polisstationen …


Regina Lund förde under några år en tuff kamp mot cancern, som hon slutligen vann. Så hög som hennes högstanivå som skådespelerska är, undrar man ju annars varför hon hellre har satsat så mycket energi på andlighet eller musik få har brytt sig om.

Peter Jöback levde länge ett hemlighetsfullt liv. Kom ut som gay hos ”Sen kväll med Luuk” och med hjälp av Mauro Scoccos sångtexter. Känns som att han har mycket att berätta. Om han vill.

ARTIKELN HANDLAR OM