Två spelmän får årets Zornmärken i guld

Av:  TT

Den prestigefyllda spelmansutmärkelsen Zornmärket i guld tilldelas i år de två jämtländska musikerna Kjell-Erik Eriksson och Rickard Näslin.

Kjell-Erik Eriksson och Rickard Näslin har enligt juryn gjort sig förtjänta av varsitt guldmärke ”för mästerligt och traditionsrikt spel av låtar från Jämtland”.

Rickard Näslin säger i ett pressmeddelande att han har ägnat en stor av sitt liv åt folkmusiken och att han uppskattar att ”den är så fri”. Han har bland annat grundat Östersunds Spelmanslag och spelat i den jämtländska folkmusikgruppen Lekstulaget.

Kjell-Erik Eriksson har framför allt intresserat sig för Offerdalsmusiken och 1800-talsspelmannen Lapp-Nils, men även varit medlem i folkrockbandet Hoven Droven. Han säger i pressmeddelandet att han blev ”både glad och stolt” över utmärkelsen.

Utdelningen skedde i samband med riksspelmansstämman i Östersund.

Zornmärket, som finns i brons, silver och guld, delas ut av Zornmärkesnämnden inom Svenska Folkdansringen ”till särskilt framstående traditionsbärare”. För att få titulera sig riksspelman ska man ha tilldelats märket i silver eller guld. Sammanlagt 105 spelmän har tilldelats guldmärket sedan 1933.

Publisert: