Soldoktorn om jordskalvet: Rummet rörde sig

Under måndagsmorgonen skakades Kreta av ett jordskalv.

Några som är på plats på den grekiska turistön är Mikael ”Soldoktorn” Sandström och Lotta Engberg.

– Hela rummet rörde sig, säger han till Aftonbladet.

Det var i lördags som Mikael Sandström och Lotta Engberg lämnade ett kylslaget Göteborg för soliga Grekland och Kreta där golf, romantiskt umgänge och en del jobb stod på schemat.

Idyllen avbröts dock bryskt under måndagsmorgonen då ett jordskalv med magnituden 6,2 på Richterskalan skakade hela Kreta och därmed lyxhotellet där de bor.

När Aftonbladet når Mikael Sandström över telefon berättar han om den rådande situationen.

– Jag hade beställt väckning till just 08.17, så det var ju en väckning som heter duga. 6,2 på skalan är ju rätt mycket och det blev ganska påtagligt. Hela rummet rörde sig, allt rörde sig. Vi bor på andra våningen och kikade ut och tittade då omedelbart på havet med tanke på allt som har varit under årens lopp. Det var ju oroligt. Men epicentrum lär tydligen ligga inåt landet på Kreta, vi bor mellan Heraklion och Chania.

Lotta Engberg och Mikael ”Soldoktorn” Sandström.
Lotta Engberg och Mikael ”Soldoktorn” Sandström.

Finns det, vad ni hört, risk för efterskalv?

– Det vet man inte. Jag vet inte om det här bara var ett förskalv och att det kommer komma något värre. Det har jag ingen aning om. Men vi har koll på utrymningsvägarna och hur man tar sig till högre mark. Det har vi koll på.

Vad händer nu?

– Vi väntar nog och ser om det kommer någon annan information. Stämningen är rätt lugn just nu och det är inga varningssignaler eller sirener. Men man tittar sig omkring och står på balkongen och funderar.

Publisert:

LÄS VIDARE