Sommarturnén: Ledin vill skapa lyckliga kvällar

Av:  Sara Ullberg/TT

Tomas Ledin firade 70-årsdagen med en konsert i Avicii Arena. Nu åker han på sommarturné i landet. Arkivbild.
Tomas Ledin firade 70-årsdagen med en konsert i Avicii Arena. Nu åker han på sommarturné i landet. Arkivbild.

När han fyllde 70 firades det med en jättekonsert i Avicii Arena. Men sommarturnerat har Tomas Ledin inte gjort sedan 2015. Nu är det dags igen.

– Vi brukar ibland lite skämtsamt säga att vi har ett uppdrag – att skapa lyckliga kvällar. Och så är det naturligtvis, säger han.

Turnén var egentligen planerad att hållas redan sommaren 2020, men det satte pandemin stopp för.

– Det kändes lite snopet. Några månader tidigare var det ju premiär för en långfilm som baseras på mina låtar och det kändes som att röda mattan var utrullad för att åka ut och spela många av de här sångerna som är med i långfilmen, sade Ledin i en tidigare intervju med TT.

”Har tappat sin charm”

För en veteran som Ledin är det knappast rock 'n' roll-livet på turné som lockar – utan mötet med publiken.

– Alla resor och all väntan kan jag vara utan. Livet på hotell har även det tappat sin charm med åren, konstaterar han.

Finns det någon låt han längtar efter att få framföra under turnén? Nja, den proppfyllda låtportföljen orsakar honom en del huvudbry.

– Det varierar. Vi räknar med att framföra 20–25 sånger under ett par timmar och det är svårt att välja en låt, säger han till sist.

Handdukar ”livsnödvändigt”

TT: Vad är livsnödvändigt på din rider just i år?

– Vatten och handdukar.

På frågan om han har någon favoritplats att spela på i Sverige har Tomas Ledin inget rakt svar. Åren på vägarna har gjort honom till en sann diplomat.

– Det känns bra att ha premiären på Sofiero slott i Helsingborg, det är lite av en tradition. Skule Naturscen i Örnsköldsvik är också en skön arena och Ekenäs i Finland är alltid en höjdpunkt liksom Gävle, Göteborg, Borgholm, Dalhalla, Oskarshamn …

”Hunnit hända en del”

TT: Vilket är ditt sjukaste turnéminne?

– Var ska vi börja … det har hunnit hända en del på vägarna under de senaste 50 åren.

Den 5 juli kan de som inte har möjlighet att vara på plats på någon av konserterna ändå se Tomas Ledin live. Då medverkar han i ”Allsång på Skansen” tillsammans med bland andra Åsa Jinder och Tiktok-fenomenet Theoz.

Mellan Ledin och Theoz skiljer det 54 år – nästan lika många år som det har gått sedan Tomas Ledin startade sin bana som artist. Redan 2018 var han noga med att framhålla att det absolut inte är självklart att räkna med en fortsättning på en så lång karriär.

– Varje gång är jag medveten om att det här kan vara det sista jag gör, sade han då till TT.

Publisert: