Staffan Götestam om vänskapen med Astrid Lindgren: ”Hon var världens snällaste”

Nu fyller Jonatan från ”Bröderna Lejonhjärta” 70 år

Han spelade Jonatan i den ikoniska filmen ”Bröderna Lejonhjärta”.

Det var också då Staffan Götestam, som fyller 70 år idag, lärde känna Astrid Lindgren.

– Hon var världens snällaste, enklaste och mest förstående person.

Han har satt upp otaliga teaterföreställningar genom åren, inte minst klassiska verk av salig Astrid Lindgren. Men mest känd är Staffan Götestam ändå för rollen som Jonatan i Olle Hellboms filmatisering av ”Bröderna Lejonhjärta” från 1977.

Idag fyller regissören och dramatikern Staffan Götestam 70 år – men är anmärkningsvärt obekymrad över åldern.

– Ålder är bara en siffra. Det viktiga är hur man mår och vad man gör med sitt liv. För mig känns det enbart positivt att fylla år, säger Staffan Götestam och förklarar att det blir öppet hus för nära och kära för att fira födelsedagen men även hustruns 60-årsdag samt deras 30-åriga bröllopsdag.

Staffan Götestam fyller 70 år.
Staffan Götestam fyller 70 år.

Staffan Götestam har inte dragit ned på arbetstakten och härom veckan var det turnépremiär för ”Grease” i Helsingborg och han står för såväl regi som manusbearbetning. Dessutom skriver han och producerar sagor för Spotify med dottern Josefine Götestam.

Hur gick det till när du fick rollen som Jonatan i ”Bröderna Lejonhjärta”. Det sägs att du blev personligt utvald av Astrid Lindgren?

– Det var jag och en skådespelare från Dramaten som var sist kvar efter många provfilmningar. Man hade tydligen svårt att välja och ringde därför Astrid som fick kolla på två filmer och sedan sa hon ”ta honom”. Det är en söt historia.

Hur minns du inspelningen?

– Det var ett otroligt äventyr. Jag hade visserligen gjort några roller och spelat på Maximteatern mot Allan Edwall. Han var ju lite av en husgud i många Astrid-filmer och rekommenderade mig att provfilma för rollen. Men att få möta honom, Per Oscarsson och alla de andra storheterna var fantastiskt.

Inspelning av "Bröderna Lejonhjärta" 1975. Astrid Lindgren med Staffan Götestam (till höger) och Lars Söderdahl, de spelade Jonatan och Skorpan i filmen.
Inspelning av "Bröderna Lejonhjärta" 1975. Astrid Lindgren med Staffan Götestam (till höger) och Lars Söderdahl, de spelade Jonatan och Skorpan i filmen.

Det var också då som Staffan Götestam träffade Astrid Lindgren för första gången – och det kom att bli en långvarig relation både arbetsmässigt och vänskapligt.

– Det var en märklig händelse att bli upptagen i den där ikoniska kretsen av skådespelare, och jag förstod först inte hur stort det var. Däremot hade jag verkligen fötterna på jorden och tog det med en stor nypa salt.

– Men Astrid var världens snällaste, enklaste och mest förstående person. Det uppstod ett yrkesmässigt och förtroendefullt samarbete som också ledde till ett vänskapligt förhållande. Jag kände henne från slutet av 70-talet tills hon sjönk in i sitt eget skymningsland dryga 90 år gammal.

Astrid Lindgren fyller 80 år 1987 och uppvktas av Staffan Götestam.
Astrid Lindgren fyller 80 år 1987 och uppvktas av Staffan Götestam.

Staffan Götestam är också grundare och initiativtagare till Junibacken på Djurgården i Stockholm som slog upp sina sagolika och lekfulla portar 1996.

– Astrid har betytt så mycket för svensk och internationell barnkultur. Jag kände att det borde finnas någon plats i Stockholm som summerar hennes gärning på ett roligt sätt. Men det fick absolut inte vara ett museum och det ville hon inte heller. Istället skulle det vara en kul och interaktiv plats där man kunde leka och lära och bli inspirerad till att läsa. Jag föreslog det till Astrid som tyckte det var en rolig idé.

Privat lever Staffan Götestam med hustrun Monika Götestam sedan 33 år. De träffades av en slump på krogen.

– Hon var nästan aldrig ute på krogen och vi träffades av en slump och började prata. Sedan fastnade den här söta, kloka och roliga flickan på min näthinna och i mitt hjärta. En vecka senare hade jag firat Anders Berglunds 40-årsdag och blev övertalad att gå ut och ta en öl. Då råkade Monika stå i precis samma kö. Sedan den dagen har vi inte varit ifrån varandra särskilt många timmar.

Ni jobbar liksom vi tillsammans. Många undrar hur vi står ut, men det funkar toppen. Hur är det för er?

– Det är samma här. Monika jobbade tidigare inom sjukvården och ville hjälpa mig med mitt produktionsbolag när vi träffades. Vi har jobbat tillsammans sedan dess och vi kompletterar varandra otroligt bra. 

Staffan och Monika Götestam på premiärvimmel 2016.
Staffan och Monika Götestam på premiärvimmel 2016.
Publisert:

LÄS VIDARE