Anders Eldeman lämnar "Melodikrysset"

Av:  Kristina Erkenborn/TT

Efter 26 år lämnar programledaren Anders Eldeman det populära P4-programmet ”Melodikrysset”. Nu ska han njuta av livet och göra – ingenting.

1986 inledde Anders Eldeman radiokarriären på Radio Stockholm och för P4-lyssnarna är han en välkänd röst i program som ”Da Capo” och ”Melodikrysset”.

– Beslutet har växt fram. Nu vill jag ha möjlighet att disponera min tid lite friare, säger Eldeman som gör sina sista program strax före midsommar.

”Ett tomt papper”

Förutom att leda sändningarna av ”Melodikrysset” har Anders Eldeman också konstruerat själva kryssen.

– Man börjar med ett tomt papper, blyertspenna och suddgummi. Ibland kan man sitta i fler timmar utan att komma någonstans, det går inte att vara ute i sista minuten, säger han och skrattar.

”Melodikrysset”-lösarna är engagerade lyssnare. Frågorna får inte vara för svåra, men heller inte för enkla. Blir det för mycket pop eller för många 78-varvare hör de omgående av sig.

– Kontakten med lyssnarna är det som jag kommer att sakna mest. Och samvaron med ljudteknikerna som har blivit mina personliga vänner, säger Anders Eldeman.

Två personer ersätter

När Anders Eldeman tog över programmet 1996 var uppdraget att föryngra publiken – men samtidigt behålla de äldre lyssnarna i linje med programmets undertext: ”en musikalisk lek för hela familjen”.

– Det gjordes några nervösa mätningar, men faktum är att det gick. Publiken ökade och det var jag naturligtvis lycklig över, säger han.

När Anders Eldeman sänt sitt sista kryss kommer han att ersättas av två personer i programledarrollen. Den 2 juni avslöjar Sveriges Radio vilka det blir.

– Nu får de sätta sin prägel på programmet. Är de bara rädda om grundidén så tror jag att det bara kan bli bättre, säger Eldeman.

Publisert: