Edward Blom: Cola är det värsta du kan sätta på ett svenskt julbord

avJakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jim Cole/AP
Borde bannlysas i svenska hem mellan första advent ochl 2 februari, enligt Edward Blom.

Tacos, fiskpinnar, Coca cola – är det okej att servera vad som helst på julbordet?

”Absolut inte!”, svarar julbordsfantasten Edward Blom.

– Jag vet inte hur mycket konstigheter och skrämmande saker som serveras, säger han.

Trodde du att julbordet bara var en transportsträcka till Kalle Anka och julklappsutdelning så trodde du fel. I alla fall om du frågar Edward Blom, 46.

– Julen är årets största fest. I tusen år har man sett den som den dyraste och godaste måltiden. Men nu har folk blivit så fruktansvärt snåla så man köper halvfabrikat till reapriser. Julafton är inte e-numrens festtid, utan det ska vara rena, äkta och historiska rätter, säger Edward Blom.

Han är ytterst tveksam till alla nymodigheter julfirare i dag är beredda att slänga upp på bordet.

– Många tänker att nu ska vi bryta mot traditionen, bara av ren slapphet. Barnen kanske säger att nu vill jag inte äta gravlax, och så ställer man fram fiskpinnar i stället.

Kritisk mot restaurangerna

Edward Blom släppte nyligen sin egen jullåt, ”Nu lagar vi julen”, som en slags kritik mot alla udda inslag som framförallt restaurangerna väljer att servera på sina julbord.

– De kan ta in en massa konstigheter. Ärtskott är mitt största hatobjekt. Det går inte att bli serverad något idag utan dessa fruktansvärda groddar.

Tacos och fetaostsallader är andra märkligheter som får Edward Blom att se rött. Samtidigt är han inte den som är den, och menar att man får ta seden dit man kommer.

– Oliver och fetaost är naturligtvis helt galet, om man nu inte råkar ha grekisk släkt. Det finns alltid möjlighet att ta in saker från andra länder förutsatt det också verkligen kommer från ett julbord, säger Edward Blom, vars fru har italienska släktingar vilket ibland inneburit italiensk fänkålssallad till jul.

– Är jag bortbjuden gäst skulle jag inte klaga på något. Man äter det som finns.

”Borde inte få synas i julhemmet”

Men om Edward Blom själv bjuder finns det ett par måsten, eller framförallt ”inten” om man nu så vill.

– Coca cola är det värsta du kan sätta på ett julbord. Det borde egentligen inte få synas i julhemmet. Så från första advent till 2 februari, se till att rensa hemmet från all cola. Julmust är den enda bruna dryck som gäller.

Coca cola i all ära. Det största felet gemene man gör är att man inte satsar på rätter med kvalitet.

– Köper du en risig sillsallad så är det klart att du till slut kommer vilja ha andra mer moderna rätter. Lägg ner pengar och tid på att laga maten själv.

Men om man varken har tid eller pengar då?

– Allting är relativt. Har man lite pengar, satsa på få rätter. Och så kan man spara till julen. Dra in på nyårsfirandet, ät enklare under november och januari och köp billigare julklappar, säger Edward Blom.

– Samtidigt, det är inte kaviar och hummer du ska köpa. Det är ändå från början ganska billiga rätter. Och gör man allting själv blir det ofta billigare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Julmat

Jul