Interna problem krossade Thelma & Louise: ”Vi har avstått från lön”

Har skulder på 14 miljoner kronor – 144 leverantörer blir utan ersättning

NÖJE

Bolaget bakom ”Historieätarna” slogs in i det sista för att överleva, berättar vd:n Anders Helgesson för Resumé.

Dödsstöten var interna problem under en viss produktion under våren.

– Vi fick ta ur egen kassa för att rätta till det, säger han till Resumé.

Lotta Lundgren är en av dem som blir utan ersättning.

I början av november kom beskedet: produktionsbolaget bakom SVT-succéer som ”Historieätarna” och ”Tusen år till julafton” har gått i konkurs.

Nu rapporterar Resumé att konkursuppteckningen kommit och redovisar skulder på 14 miljoner kronor och att 144 leverantörer inte får ersättning på totalt 5,1 miljoner kronor – däribland Lotta Lundgrens bolag En Nypa Salt AB (125 000 kr) och SVT (112 000 kr).

En produktion sänkte företaget

Genomgående under vintern har företagets vd Anders Helgesson varit öppen med att det var en särskild produktion som sänkte företaget – vilket har han dock vägrat svara på.

– Det fanns ett projekt som gick sämre än vi räknat med och det känns oseriöst och ointressant att kommentera vilket det var. Det jag kan säga är att situationen inte uppstod på grund av yttre omständigheter eller problem med uppdragsgivaren, utan det var en rad faktorer internt i projektet som gjorde att det drog ut på tiden, att vi inte lyckades hålla budget och att vi fick ta ur egen kassa för att rätta till och leverera hög kvalitet, säger han nu till Resumé.

Avstått från lön

Han berättar också att hösten varit fortsatt tom på uppdrag, och att delägarna delvis avstått från lön medan personalen behölls in i det sista.

– I rådande klimat är det jättesvårt att få betalt som produktionsbolag. Det tror jag de flesta i vår storlek skulle skriva under på. Så lönsamheten överlag har varit dålig, men hösten var extremt tuff. Vi fick i princip inte in några nya uppdrag från juli och framåt och det är såklart den största anledningen till konkursen, säger han till Resumé.

ARTIKELN HANDLAR OM

Konkurs