Pressades att lämna Kent – på grund av festandet: ”En sorg”

Nu berättar bandet varför Harri Mänty lämnade 2006

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: SVT
Bandet festade vilt

Festandet blev för mycket.

Nu berättar Harri Mänty att det var alkoholen som kastade ut honom ur Kent.

– Vi skrev en pressrelease om att jag valt att hoppa av men så var det inte, säger han till SVT.

Tio år har gått.

Nu väljer Kent och tidigare gitarristen Harri Mänty att berätta varför han lämnade bandet 2006.

Tidigare har de gett kryptiska svar, men för SVT:s Per Sinding-Larsen berättar Mänty att han inte hade något val. Alla i bandet festade, men för Harri Mänty hade det urartat och gått för långt.

– Det stod ju i vägen många gånger, det var många gig som gjordes bakis. Jag skulle inte säga att det var helt sunt alla gånger. berusad människa leds ju lätt vidare, det blev många konsekvenser av det. Man är finnen som är sen i allt, försov sig och körde vilse, säger han i programmet.

– Jag halkade till i livet och klarade inte av att ta mig upp. Jag halkade till lite i livet och sen klarade jag inte av att ta mig upp, det tog för lång tid, jag stod inte ut med någon i hela världen men framförallt stod ingen ut med mig.

Pressades av bandet

Han pressades av bandet att hoppa av.

– Vi skrev en pressrelease om att jag valt att hoppa av men så var det inte. Det var någon slags överenskommelse för att inte störa, säger Harri Mänty.

Martin Sköld var den som varit drivande i att ta in Harri Mänty i bandet berättar om sorgen kring petningen.

– Jag hatar att säga det men det kändes som att jag blev lättare. Det hade varit en liten oro, vi kanske inte alls hade behövt göra det men jag kände att jag tog på mig ansvaret för att ha tagit in honom, säger han.

Efteråt var känslorna blandade.

– Det var skönt när det släppte men det var bittersweet, man saknade honom som person i bandet. Till slut var vi tvungna att ta tag i det och tala om det för honom, det var oerhört svårt. Det är som en sorg i dag, säger han nära tårarna.

”Det var en tuff tid”

Harri Mänty reagerade först starkt, men rättade sig efter vad de andra ville, för att kunna fokusera på sina problem.

– Även om man inte uppfattade det så då fanns det en omtanke. Det blev en lättnad för då hängde det på mig själv att hitta tillbaka till Harri. Det var en tuff tid, inte själva entledigandet ur Kent, utan mina omständigheter jag var tvungen att försöka komma vidare med, säger han till SVT.

Bandets gitarrist Sami Sirviö kan i dag ångra de blöta kalasen.

– Om man under pistolhot skulle vara tvungen att göra som allt det här skulle vi skippa det hårda festandet. Vi kan inte säga att nåt blir bättre för att man dricker när man jobbar kreativt. Många kan påstå att ”knark fick någon att blomma upp”, det är bara bullshit, säger han till SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE