Peter Dalle

Gunnel Freds öppenhjärtiga program ett av de bästa

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Gunnel Fred var en av de två Stjärnor på slottet vi visste minst om.
Nu känns det som att vi vet allt.
Därför var hennes avsnitt ett av de bättre programmen i hela tv-seriens historia.

Den 61-åriga skådespelerskan och Sofia Ledarp, 42, var de två lite mer anonyma av årets Stjärnor på slottet. Kanske allra mest Gunnel Fred, då hon under 2000-talet, vid sidan av mindre tv- och filmroller, mest har synts på Dramaten.
Vi som är i samma generation minns henne förstås redan från början.
Vi minns ”På palmblad och rosor” från 1976 för att det var en fin Slas-filmatisering. Och ja, åtminstone vi av manligt kön, minns förstås att det var en väldigt vacker och naken ung kvinna som badade bastu med Janne ”Loffe” Carlsson och två andra män.

Hade dock ingen aning om att reaktionerna på hennes avklädda roll fick så stora konsekvenser för henne. Fans som skrev brev, ringde och stod utanför hennes fönster. Nazister som tyckte hon var en bra representant för den ariska rasen.
Det är ett skönt gäng i år. Kanske är det därför det är så lätt för Stjärnorna att lätta sina hjärtan. Sofia Ledarp och Lia Boysen som är nyfiket undrande. Johannes Brost och Magnus Uggla som också är det, men samtidigt fäller roliga och dräpande kommentarer.
Vi fick The Gunnel Fred story. Både med- och motgångar.
Succéfilmer som ”Jack”, ”Strul”, ”Åke och hans värld” och ett par Lars Molin-produktioner. Humorserien ”Lorry”.

Men också öppenhjärtigt prat om hennes ständigt återkommande depressioner, som en gång gjorde att hon hamnade på psyket en tid. Bråket kring en pjäs på Dramaten som hon hoppade av. Då stockade sig rösten lite grann, av glädje över hur scenarbetarna hade ställt upp för henne och sagt att det var andra som var the bad guys. Erkännandet att det inte alls var roligt att jobba med Ingmar Bergman (1918-2007), då han gjorde alla skräckslagna.
Hon pratade både kärleks- och respektfullt om papporna till sina båda döttrar - Stefan Ekman och Peter Dalle. Om varför kärlek uppstod och varför det tog slut.
Och visst var det oväntad bonusinformation att få veta att den Peter Dalle-replik som korats till alla tiders bästa i svensk film, när han säger att en kvinna ska vara Kåt, glad och tacksam, var något han hade sagt till just Gunnel Fred när de hade grälat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstnyheter hos Gina Tricot – handla årets trender här

Gina Tricot

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Dalle

Sofia Ledarp

Dramaten

Stjärnorna på slottet

Johannes Brost

Lars Molin

Lia Boysen