Henrik Dorsin

Oscarsteaterns storsatsning i vår: Åtta Henrik Dorsin!

”En av poängerna är att publiken ska häpna”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

8 x Henrik Dorsin.
Det är Oscarsteaterns storsatsning i vår, när Henrik Dorsin spelar åtta (!) roller i hyllade Broadway-musikalen ”Gentlemannen”.
– En av poängerna är att publiken ska häpna över hur man hinner med alla byten mellan rollerna, säger Henrik Dorsin till Nöjesbladet.

”A Gentleman's guide to love & murder” hade premiär på Broadway i New York i november 2013 och spelades i 2,5 år. År 2014 vann den fyra Tony Awards (teatervärldens Oscar), bland annat för bästa musikal.
Det handlar om maktkamp inom en adlig släkt. Åtta medlemmar av den färgstarka släkten D'Ysquith står i centrum. På Broadway spelades rollerna av Jefferson Mays. Nu blir det Henrik Dorsin som växlar mellan att spela en genuin dandy, greve, egensinnig pastor, legendarisk bankir, markägare med biodling som specialitet, enfaldig kroppsbyggare, prisad skådespelerska och högdragen välgörenhetsdam.
– Jag hade sett musikalen på Broadway och tyckte dels det var en stor utmaning med de åtta rollerna och så att den hade musik som passade mig, i operett- och music hall-stil.
– När det gäller humorn finns det också ett lite Monty Pythonskt drag över alltihop som jag gillar.
– Sedan hörde jag mig runt kring rättigheterna och då visade det sig att Vicky von der Lancken (en av Oscarsteaterns ägare) hade option på den.

Tar sig vatten över huvudet

Så nu blir det stor premiär på Oscarsteatern 25 januari. På svenska heter musikalen ”Gentlemannen”. Rutinerade Calle Norlén gör den svenska textbearbetningen. Flera kända namn ska stå på scenen, i övriga roller.
Det blir blixtsnabba kostym- och perukbyten och hopp mellan röster och dialekter för Henrik Dorsin.
Tar du dig inte vatten över huvudet nu?
– Jo, det gör jag ju, men när insatserna är höga, är det desto roligare om det blir bra. En av poängerna är att publiken ska häpna över hur man hinner med alla byten mellan rollerna. Jag tycker det ska bli extra roligt att spela tant.
Vad säger teaterdirektören Henrik Dorsin (han är en av Scalateaterns ägare) att skådespelaren Henrik Dorsin nu ska uppträda på en konkurrerande teater?
– Det är en schizofren situation, de är i luven på varandra (skratt). Snart ska det offentliggöras vad Scalateatern satsar på i vår.

Mycket Dorsin för den som vill

Även innan musikalen ”Gentlemannen” har premiär, blir det mycket Henrik Dorsin, för den som så vill:
Humorgruppen Grotesco, där han ingår, har start för ”Grotescos sju mästerverk” i SVT 1 fredag 3 november.
Hyllade operetten ”Glada änkan” har nypremiär på Kungliga Operan i Stockholm lördag 4 november.
Filmen ”Solsidan”, där han åter spelar Ove, har premiär fredag 1 december.

ANNONS

REA hos Hemtex! Köp bästsäljande produkter med upp till 50% rabatt.

Extern länk från Hemtex

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Henrik Dorsin

Grotesco

Broadway

Vicky von der Lancken

Kungliga Operan

Solsidan

Musikal