Svenske artisten störst i världen på Tiktok i år

Av:  TT

En nästan tio år gammal låt med den svenske rapparen Yung Lean var den låt som hördes mest i hela världen på Tiktok under 2022.

Tiktok-kreatörer har använt Yung Leans ”Ginseng strip 2002” i sammanlagt hela 10,6 miljoner videor, uppger Tiktok som sammanställt årets tio mest spelade låtar.

”Ginseng strip 2022” med den svenske emorapparen släpptes redan 2013, men blev viral igen under året, vilket gjorde den till en hit även på Spotify där den har spelats 207 miljoner gånger.

Yung Lean spelade på Way Out West tidigare i år. 
Yung Lean spelade på Way Out West tidigare i år.

Den populära sociala medie-plattformen Tiktok gör det enkelt för användare att kombinera sina egna kortfilmer med även etablerade artisters musik och publicera det som eget material. Det kan snabbt göra såväl nya som gamla låtar virala.

Framförallt när det kan kopplas till olika danser, som andra användare kan ta efter. Som ”About damn time” med Lizzo, en av årets största hitlåtar. Den låten kom nia på Tiktoks lista.

Yung Leans ”Ginseng strip 2002” har använts i hela 10,6 miljoner videor på Tiktok.
Yung Leans ”Ginseng strip 2002” har använts i hela 10,6 miljoner videor på Tiktok.

Ett annat av de mest kända exemplen under året var när den brittiska duon Duke & Jones tog ett gammalt tv-inslag med den brittiska dokumentärfilmaren Louis Theroux och gjorde det till låten ”Jiggle jiggle”, och fick en stor hit. Men den låten hamnar bara sexa på Tiktoks årslista.

Rapparen Yung Lean, vars riktiga namn är Jonathan Leandoer Håstad, slog igenom redan som tonåring med ”Ginseng strip 2002”. För två år sedan kom dokumentären ”Yung Lean: In my head”, som skildrade hans artistresa.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN