Suzanne Axells ilska mot SVT: ”Var utsatt”

Programledaren om svåra tiden – och varför hon egentligen lämnade SVT

Publicerad 2023-06-04

Hon var programledare för ”Fråga doktorn” i 18 år och sa plötsligt upp sig.

Nu berättar Suzanne Axell om varför hon egentligen valde att sluta.

– Jag är en slitvarg men det har jag inte alltid fått cred för, säger hon till Aftonbladet.

Suzanne Axell, 67, var programledare för ”Fråga doktorn” i hela 18 år, men valde plötsligt att sluta för två år sedan, något som kom som lite av en chock för såväl tittare som SVT-chefer.

Suzanne Axell poängterar att jobbet har var glädjefyllt på många sätt. Men när pandemin var som värst, och det ännu inte hade uppfunnits ett vaccin, tvingades hon och kollegorna göra reportage från såväl Nacka sjukhus som härbärgen där det hostades för fullt.

– Det var aldrig något snack om att vi inte skulle in där. Vi höll ju avstånd och tvättade händerna, men det var bara att jobba på. Jag kan inte sitta här och säga att det var jättefint och att alla tänkte på Suzanne. För så var det inte. Vi skulle leverera, punkt slut.

Suzanne Axell 2023.

”Jag är glad att vi klarade oss för vi var rejält utsatta”

Hur kändes det?

– Jag har alltid varit en positiv människa och aldrig varit typen som tycker synd om mig själv. Men i efterhand tycker jag att det var märkligt. Jag är glad att vi klarade oss för vi var rejält utsatta.

Suzanne Axell berättar att det sedan var en specifik händelse som fick henne att fatta beslutet att lämna programmet.

– Morsan fick ett lårbensbrott och allt hände samtidigt. Jag satt på sjukhuset och åkte hem och skrev mina manus. När jag skulle åka iväg till Umeå där det spelas in var det taskiga förbindelser och när jag skulle byta tåg i Sundsvall kom det inte. Det var 16 minusgrader och de hade stängt väntrummen. Jag stod där och huttrade och kände till slut inte mina händer eller fötter. Då började tankarna gå och jag tänkte allvarligt talat, det kanske vore kul att göra något i Stockholm.

Suzanne Axell och Gunilla Hasselgren i ”Fråga doktorn” på SVT.

”Livet är inte rättvist”

– Jag har jobbat så intensivt med ”Fråga doktorn” och åkte de här 160 milen i veckan. Det var ständiga förseningar, iskyla och taxibilar som inte kom. Men jag är en slitvarg och det har jag inte alltid fått cred för. Så är det. Men livet är inte rättvist. Ibland tror jag till och med det är bra att vara en diva i tv-branschen, då ställer sig alla i givakt. Jag har alltid varit en i gänget, men jag vet inte om det alltid har funkat till min fördel.

Sedan en tid tillbaka syns Suzanne Axell i en reklamkampanj för privata vårdföretaget Kry vilket har skapat rabalder. Hon är oförstående till kritiken beslutet har renderat.

– Att det kunde uppbåda ett sådant stort intresse är mycket märkligt. Det fattar jag faktiskt inte. Det görs ju massa reklam om spelsajter och allt möjligt. Vi visar bara på att det finns ett alternativ inom vården. Sedan fick jag betalt för det, det är ingen som vill jobba gratis. Det är inte mer komplicerat än så. Men jag tycker folk kan tagga ner nu.

Privata vårdbolaget Kry har rekryterat Suzanne Axell i sin kampanj.

”Handen var blålila”

Vad har folk sagt eller skrivit?

– Det är väl att jag ska sitta hemma och rulla tummarna och tänka på min tid på ”Fråga doktorn”. Massa människor som inte alls har inblick i mitt liv sitter och har massa åsikter det tycker jag är helt sjukt. Det är ju politikerna som har bestämt att vi ska ha olika företag i den branschen och att jag ska vara personligt ansvarig för det förstår jag inte.

Suzanne Axell berättar att hon under sin tid på ”Fråga doktorn” fick tusentals brev från tittare som inte tycker de har blivit sedda eller lyssnade på i sin kontakt med vården.

– Jag baserade faktiskt mitt beslut om Kry väldigt mycket på det som hände min då nästan 87-åriga mamma. Jag ringde vårdcentralen där hon var listad och fick en tid först fem veckor senare. Hennes ena hand var blålila. Vi kastades runt på olika ställen och det togs prover, men ingenting hände. Efter tre veckor ringde min syster och frågade vad som hade hänt då handen såg värre och värre ut. Till slut listade vi om mamma och då mötte vi en fantastisk läkare som på en gång sa att det var borrelia. Då hade hon gått med det från sommaren till februari. 

ANNONS