Stjärnkocken: Själ och hjärta imponerar på mig

Tommy Myllymäki är ny domare i ”Sveriges mästerkock”

Sara Haldert/TT

Uppdaterad 2023-01-20 | Publicerad 2023-01-10

När ”Sveriges mästerkock” nu drar i gång för säsongen är det med en ny domare i jurypanelen.

– Deltagarna har givit mig otroligt mycket energi och inspiration, säger Tommy Myllymäki.

I höstas stod det klart att det är Tommy Myllymäki som tar över efter Markus Aujalay i domarpanelen i TV4:s ”Sveriges mästerkock”.

Stjärnkocken Myllymäki är dock noga med att understryka att han inte ser det som att han ersätter sin föregångare, som slutade efter tolv säsonger av TV4:s matlagningsprogram.

– Markus har ju varit väldigt synonym med det här programmet, så jag vill inte ens kalla det att jag ersätter honom. Jag är en ny jurymedlem, helt enkelt. När jag gör tv brukar jag säga att jag är en ganska dålig skådespelare, så ni får inte så mycket mer än det jag är. Jag är bara jag, säger han.

Tommy Myllymäki är ny i juryn i "Sveriges mästerkock". Arkivbild.

Prisad

Myllymäki, som bland annat har utsetts till årets kock och vunnit tv-programmet ”Kockarnas kamp”, fick jobbet som jurymedlem efter att ha gjort en audition. Han, som själv följde programmets första säsonger, funderade dock ett varv innan han bestämde sig.

– Jag visste inte vad det skulle betyda för mig, men landade i att jag ville köra. Det kändes både spännande och roligt, säger han.

Mest slående under inspelningarna för den nye jurymedlemmen har de tävlandes stora driv och passion varit.

– Deras drömmar, energi och passion smittar av sig även på mig som gammal luttrad restaurangperson. Jag blev väldigt tagen av det. Deras känslomässiga tillstånd i tävlingarna är så hundraprocentiga och det har jag en enorm respekt för , säger han och fortsätter:

– Att träffa deltagarna har gett mig otroligt mycket energi och inspiration i mitt dagliga liv. Det sade jag faktiskt när jag kom tillbaka till jobbet efter inspelningarna också. Det tog inte energi, det gav energi.

Öppnar dörrar

TT: Vad säger du till dem som är i valet och kvalet kring om man ska söka till ”Sveriges mästerkock” eller inte?

– Jag har märkt att det är en otroligt rolig resa för dem som är med. Man kan få nya vänner för livet och en möjlighet att börja jobba med det här. Det öppnar väldigt många dörrar och genom åren har många deltagare förändrat sina liv och sin karriärer. Men det är en tävling, och tycker man inte att just det är roligt brukar det sällan gå riktigt bra.

För att imponera på Tommy Myllymäki gäller det att lägga ned själ och hjärta i det man lagar. För då blir det, menar han, både gott och vackert.

– Jag är ganska lättimponerad, jag gillar det mesta så länge det är vällagat. Men matlagning är till syvende och sist en konstform. Om en musiker spelar efter noter men inte med själ, då blir det ingen magisk spelning. Om man inte bara läser ett recept utan också tar med sig låga och passion, då blir det oftast väldigt bra. Då imponerar det på mig, säger han.

Tom Sjöstedt, Tommy Myllymäki, Mischa Billing.

ANNONS