Han vinner "Robinson"

Av:  Hanna Lindström/TT

Efter tio veckor av hunger, törst och sociala spel tog Filip Johansson hem segern i årets “Robinson” och prissumman på en halv miljon kronor.

När den andra finalisten Jessica Jonasson föll i vattnet i utslagstävlingen “plankan” sköljde overklighetskänslorna över Filip Johansson.

– Det var gåshud direkt. Jag tänkte också på mina föräldrar, de visste inte ens att jag hade varit med.

Filip Johansson sade till familj och vänner att han skulle vandra i Abisko. I stället satte han sig på flyget till Västindien. Han beskriver “Robinson” som en fantastisk upplevelse.

– Det var en sjuk jävla resa i slutändan. Jag är tacksam för alla jag fick möta och det äventyret jag fick uppleva. Och att det var lilla jag som fick stå på prispallen.

Taktiken: Lite tofflig

Deltagandet innebar också att handskas med konflikter och pakter. Filip Johansson berättar att hans taktik var att undvika konflikter och samtidigt visa att han hade viktiga kunskaper om överlevnad.

– Jag körde mitt eget race, försökte hålla mig på god fot med alla och var kanske lite ”tofflig” ibland.

Men det sociala spelet var utmanande och han erkänner att han själv var naiv i vissa val och relationer.

– Det är svårt att gå igenom tio veckor utan att bli sviken eller svika. “Robinson” handlar om att göra val. Ibland är det svårt när man är både trött och hungrig.

Inspelningen drabbades av ett corona-utbrott och sju deltagare fick åka hem. Filip Johansson tillbringade då tio dagar i karantän tillsammans med deltagaren Hanna Bergwall och berättar att de kom varandra nära under den tiden. Inför finalen röstade han ut henne, och hon förlorade sedan sin finalplats i slutduellen mot deltagaren Henrik Appelberg.

– Hon hade nog velat ha mer hjälp av mig. Hon kände nog att jag svek henne.

Den sista veckan blev tuff. Pakten med Hanna Bergwall fallerade och Filip Johansson tror att han sågs mer som ett hot än tidigare.

– Det var ett svårt läge och det blev ett tufft slut med Hanna. Men vi har pratat med varandra efteråt och vi har en bra relation nu.

Vill omprioritera

Filip Johansson har sökt kickar i nästan hela livet. Som äventyrsguide har han jobbat med allt från forsränning i Japan till vandring i Nepal. “Hemmet” har varit kortare vändor hos föräldrarna i Småland. Han har levt ett roligt liv, men har aldrig varit helt nöjd i vardagen. Med fötterna i sanden på stranden i Västindien kom insikten om att det var dags att lägga det spänningssökande livet på hyllan.

– I stället för att söka mig utåt i världen så försöker jag blicka inåt nu. Jag vill inte sluta leva, men jag vill omprioritera livet.

Filip Johansson har hittat sitt framtida hem. Han är i full färd att packa väskorna till flytten till Lappland.

– Tropikerna fick mig att inse att jag gillar snö och karga landskap. Jag vill etablera mig någonstans och bygga relationer på en och samma plats.

Publisert: