Ruben Östlund visar första scenerna ur nya filmen
Publicerad 2022-02-06
GÖTEBORG. Under 45 minuter pratade Ruben Östlund om och visade klipp ur kommande storfilmen ”Triangle of sadness”.
Och det är bråda dagar för honom nu.
– Filmen ska klippas färdigt, jag har precis fått barn igen och ska tillfälligt flytta till Mallorca, säger han.
Filmen var färdiginspelad hösten 2020. Han förstod snabbt att materialet var för omfattande för att bli färdigt till fjolårets Cannesfestival. Alla räknar kallt med att regissören av vinnarfilmen av Guldpalmen 2017, ”The square”, är välkommen tillbaka.
– Det finns ingen garanti att vi får vara med, men vi har ju bra kontakt och jag vill tävla igen, säger Ruben.
Under lördagens work-in-progress under filmfestivalen visade han tre scener ur sin film på Stora Teatern. Bland annat en rolig drift med en audition för manliga fotomodeller och en scen ombord på en lyxjakt där alla mår skit av fylla och sjösjuka, utom den marxistiske kaptenen (Woody Harrelson) som pratar politik i båtens högtalarsystem.
Filmen skildrar, bland mycket annat, hur vackra människor använder sitt utseende som kapital. Mycket inspiration till filmen har Ruben fått av sin tyska fru Syna Görcz, som är modefotograf.
– Det var hon som berättade om bekymmersrynkorna vid ögonbrynen, de som kallas triangle of sadness, säger han.
Till svärmor på Mallorca
Ungefär samtidigt som Rubens 19-åriga tvillingdöttrar från ett tidigare äktenskap flyttade hemifrån, fick han och Syna en son, Elias. Ruben visar stolt upp en bild på honom, nu fyra månader gammal.
Samtidigt inleddes en omfattande renovering av huset i Göteborg där de bor, så nu flyttar de till Mallorca, där Rubens svärmor bor.
Och samtidigt ska filmen färdigställas.
– Nu är den tre timmar lång. Säg att den blir två och en halv timme innan vi skickar in den till Cannes. Varje klipp kommer att göra ont!
Även regissören Björn Runge, producenten Annika Sucksdorff och skådespelarna Asta Kamma August och Gustav Lindh var på plats för att prata om och visa klipp ur Alex Schulman-filmatiseringen ”Bränn alla min brev”.
– Ett passionsdrama som varit utmattande att göra på ett positivt sätt, säger Björn Runge, om filmen som utspelas på tre plan; 1930-talet, 1980-talet och i nutid.
Sverige-premiär i oktober. Men Runge sa häromdagen till mig att man siktar internationellt på höstfestivalerna, gärna med premiär i Venedig i september.