Jon Henrik: Jobbigast när jag ser andra som är med sina barn

Har inte träffat sin dotter sedan födseln

Uppdaterad 2023-02-02 | Publicerad 2021-09-10

Jon Henrik Fjällgren

Han hoppas att nya singeln ”En sång till dig” ska hjälpa den som känner sig ensam och nere.

För Jon Henrik Fjällgren kommer de tankarna när han tänker på dottern Ella – som han inte träffat sedan hon föddes för snart ett år sedan.

– Man får såna här tunga känslor när man ser andra som är med sina barn, säger han.

Jon Henrik Fjällgren, 34, har spelat in ”En sång till dig” tillsammans med artistkollegan Axel Schylström, 28.

– Axel hade börjat lirka på en låt och jag brinner ju mycket för psykisk ohälsa. Jag hoppas att den här låten ska vara som en vän i öronen, höll jag på att säga. En vän som man kan ha med sig när man känner sig så och bli stark av det. Det skulle kunna vara som en typ av terapilåt, säger Jon Henrik Fjällgren.

Vad tänker du på när ni framför låten?

– Jag tänker nog på alla som har gett upp sina liv för tidigt på alla möjliga sätt. Jag tänker på renskötarna där ute. Det är väldigt hög statistik på renskötande samer när det gäller självmord och också på väldigt brutala sätt i ensamheten i naturen på fjället. När man känner sig som värst kan man känna sig så jäkla ensam, men låten visar att man är ju inte det.

Sedan han slog igenom som artist i ”Talang” och tillsammans med framgångarna i Melodifestivalen har Jon Henrik Fjällgren varit öppen med sin egen psykiska ohälsa, hur han utsattes för mobbning och trakasserier som barn och tonåring. I självbiografi ”Månbarn” som släpptes förra hösten beskrev han också hur han hade försökt bekämpa sin ångest med självmedicinering och droger.

”När man känner sig som värst kan man känna sig så jäkla ensam, men låten visar att man är ju inte det. ” Jon Henrik Fjällgren och Axel Schylström släpper låten ”En sång till dig” ihop

”Som renägare kan jag inte bara lämna hjorden”

Nu säger han att han mår hyfsat bra, men att han får tunga känslor när han tänker på sin dotter, Ella. Hon föddes i oktober förra året och i december gick Jon Henrik Fjällgren ut med att han och Ellas mamma Maret Nystad, 30, separerat.

Nu berättar Jon Henrik Fjällgren att han inte har träffat sin dotter sedan födseln för snart ett år sedan.

– Vi har kontakt via telefon och film, Skype eller vad det heter. Det är jag väldigt tacksam för. Det har varit en svår situation med restriktioner och det är nästan fyra dagars resa för mig att ta mig dit. Som renägare kan jag inte bara lämna hjorden heller. Renarna har ju ben och vandrar dit de vill och då drabbas jag av det. Under våren har jag i princip varit med flocken från februari och i flera månader. Det ena problemet leder till det andra så det är svårt att få ihop allting.

När träffade du din dotter senast?

– Det var när hon föddes.

Oj, det måste vara jobbigt?

– Ja, det är väldigt trist. Jobbigt. Ofta händer det att man får såna här tunga känslor när man ser andra som är med sina barn. Då kommer mycket känslor.

I december förra året gick Jon Henrik Fjällgren ut med att han och Maret Nystad hade separerat.

Dottern bor norr i Nordnorge

Dottern bor med sin mamma i Nordnorge, norr om Finland, medan Jon Henrik tillbringar den mesta av sin tid med renhjorden på fjällen utanför Mittådalen i Härjedalen och samtidigt försöker försörja sig med hjälp av musiken och föreläsningar om psykisk ohälsa.

– Det jag gör här är att jag vill ge Ella möjlighet att börja med renar om hon vill i framtiden. Då måste man kämpa med hjorden, den lilla man har, och bygga upp en säker framtid för henne. Det kan vara mångas hela dröm är att få börja med renskötsel, men då har inte många klarat av att ge det arvet på grund av arbetsbördan och ekonomin som sällan går jämnt upp, det är ofta mer utgifter än inkomster.

Har ni ändå bra kontakt, du och Ellas mamma?

– Det har vi och det är väldigt bra.

Vad gör du för att må bra om du får tunga tankar?

– Jag har videos, bilder och sånt, eller så ringer jag dit och det ger mig kraft att kämpa på här. Jag kollar på bilder på dottern och sen ser jag ju att hon är väldigt glad. Hon tycker om att dansa till min musik, hon är väldigt rytmisk. Det sitter kanske i blodet.

Jon Henrik skrattar lite när han säger det.

– Många tänker att det bara är i Norge, men Norge är ju stort. Det är förbi Finland, så långt upp i Norge man kan komma nästan.

Fått kritik i sociala medier

Han säger att han märkt av en del kritik i sociala medier. Fans och följare som undrat varför han inte visat upp mer bilder på dottern.

– Jag har sett att det står att jag är en dålig pappa och att ”du bör inte vara far”. Då tänker jag att vad är det som gör mig till en dålig pappa? Det är många pappor och mammor som har sina barn i andra länder och inte kan träffa sina barn.

Jon Henrik jämför med sin egen uppväxt.

– Jag hade mycket barnvakter, för någon var tvungen att vara med renarna. Det är väldigt vanligt inom renskötseln att pappan är borta otroligt mycket. Och sen när barnen börjar bli äldre så får de följa med om de vill.

Hur mycket längtar du efter henne?

– Det gör jag varje dag. Det är första barnet, så det är en ny form av känsla som jag aldrig har känt förut.

ANNONS