Lindorff om ”Bonde”-kritiken: Vi har ett facit

”Vi har haft ett 20-tal bröllop, vi har 35 bebisar, baske mig att det faktiskt funkar”

LInda Lindorff.
LInda Lindorff.

Bönderna och brevskrivarna lever tillsammans mindre än två veckor.

Ändå tillbakavisar Linda Lindorff kritiken mot ”Bonde söker fru”.

– Vi har satt receptet på kärlek, säger hon.

De utvalda brevskrivarna bor på böndernas gårdar i kortare tid än två veckor. Ändå blir det till 13 avsnitt av ”Bonde söker fru” som sänds under loppet av tre månader varje höst och vinter.

Men programledaren Linda Lindorff, 49, har inget till övers för kritikerna som ifrågasätter hur man kan lära känna varandra på så kort tid.

– Vi har ett facit efter 16 år. Vi har satt receptet på kärlek. Det här är inte bara ett underhållningsprogram, det har på riktigt visat sig att det här formatet är bra för kärlek, säger hon.

”Bara ren kemi”

och inför årets säsong är Linda Lindorff ännu mer säker på vi sak. Hon beskriver hur hon analyserat säsongerna och vad som faktiskt ligger bakom kärleksframgången trots att bönderna och brevskrivarna fysiskt träffas under kort tid. Hon menar tvärtom att kärleken byggs upp från februari när böndernas kontaktannonser först publiceras, till oktober när sista programmet spelas in och sänds.

Linda Lindorff leder ”Bonde söker fru”.
Linda Lindorff leder ”Bonde söker fru”.

– När bönderna och brevskrivarna möts första gången på Sundbyholms slott så har de sett kontaktannonserna så många gånger. Bönderna har läst sina kärleksbrev om och om igen. Förväntningarna är skyhöga. Och så först får de bara se varandra. Man kan känna av det i luften, säger Lindorff.

– Sen speeddatingen, den har visat sig vara otroligt effektiv. Det finns något med att bara få fem minuter och känna vad säger magen och hjärtat. Det är inte frågorna eller svaren som avgör, utan bara ren kemi.

Väntan mellan varje steg

När bönderna sen får gå på gruppdejt med sina brevskrivare för att därefter välja ut vilka som får följa med till gården är också del av processen.

– Mellan varje steg är det väntan, tid att tänka efter. Sen kommer man till gården och där får man känna på svartsjuka, känna av hur man är i grupp och hur de här personerna passar in på gården.

”Bonde söker fru”-bönderna Peja, Filip, Backis och Daniel.
”Bonde söker fru”-bönderna Peja, Filip, Backis och Daniel.

Det är ju just där kritiken brukar komma, att deltagarna inte är på gården mer än en vecka, tio dagar och att kärlek ska stressas fram?

– Men när du hör mig surra och förklara hela det långa så när de väl landar på gården är det som att de har dejtat i flera veckors tid i huvudet. Det som har hänt i tankar och känslor från det att de möts via tv och i breven. De har laddat så mycket i huvudet, tittat på bilder och tänkt och förberett sig just för den här personen så himla länge. Så en första dejt blir inte det i huvudet, det har gått så mycket längre, säger Linda Lindorff.

– Resultatet är att vi har haft ett 20-tal bröllop, vi har 35 bebisar. Baske mig att det faktiskt funkar.

”Bonde söker fru” sänds onsdagar 20.00 på TV4.

Publisert:

LÄS VIDARE