Magdalena Forsbergs ärliga ord: Har svårt att visa känslor

Skidskyttestjärnan om hur forna karriären påverkar henne i ”Let’s dance”

Av: Alice Göransson

Publicerad:
Uppdaterad:

Under skidskyttekarriären skulle hon helst inte känna något alls – i dansen är det helt tvärtom.

Magdalena Forsberg tror att hennes tänk från sportvärlden är en nackdel för henne i ”Let’s dance”.

– Jag kände inte mycket i min idrottskarriär. Ibland frågade jag min tränare hur jag mådde, för jag kände aldrig efter själv, säger hon.

Magdalena Forsberg, 51, har vunnit många priser under sin forna skidskyttekarriär. Men när hon vann blev hon knappt glad, istället blickade hon bara framåt mot nästa tävling. Skidskyttestjärnan tror att hennes gamla tänk kan skära sig med dansen i ”Let’s dance”: för där ska känslorna istället vara i fokus.

– Innan har jag mest bara tänkt på att komma ihåg stegen, men nu har jag insett att man borde ha känslor inblandade med. Det är nog det viktigaste, så kommer det andra på köpet, säger hon.

Hennes danspartner Tobias Karlsson, 42, säger att Magdalena utvecklats sen hon började dansa med mer känslor.

– Det är inte tekniken som triggar igång en publik. Det som triggar folket hemma i soffan är när hon vågar visa känslor. De där hemma tänker aldrig ”åh där är en tå och där är en häl”, för sådant är så töntigt så det finns inte. Man ska dansa från hjärtat, då känns det, säger han.

Inte tid för känslor i idrotten

Magdalena Forsberg berättar att hon knappt kände efter hur hon mådde under sin skidskyttekarriär.

– Hade jag gjort det hade jag inte kommit upp ur sängen ens, utan det var bara att köra, köra, köra. Ibland frågade jag min tränare hur jag mådde, för jag kände aldrig efter själv.

I idrottsvärlden skulle man vara tuff. Känslor var överskattat och Magdalena Forsberg kände knappt lycka över en seger.

– Även om jag hade vunnit så njöt jag inte av det, om jag gjorde det var det under en väldigt kort tid. För snart var det dags för nästa tävling och då var det fokus på den. Jag kanske kunde känna något när säsongen var slut. Då kunde ett ljus gå upp för mig om att ”oj jag vann visst den och den tävlingen”.

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG / AFTONBLADET
Magdalena Forsberg och Tobias Karlsson i ”Let’s dance”.

Tänker du likadant i ”Let’s dance”?

– Ibland är jag bara fokuserad på att utföra istället för att känna. Det är inte bra att känna i sport men här i ”Let’s dance” ska man ju det. Så det har ju varit en nackdel, säger hon.

Blickar mot final

Magdalena Forsberg trodde aldrig att hon skulle komma så långt som hon gjort i ”Let’s dance”.

– Det ingick inte i mina planer direkt så jag har fått ändra allt jag hade planerat. Men det är väldigt kul att vara i semifinal. Jag får energi till att göra bra ifrån mig från min familj. Förra helgen sa min son Erik “mamma jag vill att du ska gå till final”, då blev jag rörd. Ifall jag kommer till final kommer hela min familj hit för att titta på mig, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE