Meryl Streep avslöjar Panamadokumenten

”The laundromat” – en helt totalcrazy komedi

Publicerad:

NÖJE

VENEDIG. Hur gör man film av det komplexa journalistiska avslöjandet som är Panamadokumenten?
Som Steven Soderbergh – en helt totalcrazy komedi.
– Det funkar alltid bättre att roa än att utbilda folk, säger den 56-årige regissören.

1 av 3 | Foto: Claudette Barius / TT NYHETSBYRÅN
Meryl Streep i filmen ”The laundromat”

Han har ju inte direkt några dåliga hjälpredor till hands heller, för sin nya film ”The laundromat”. Gary Oldman och Antonio Banderas spelar de två Panama-advokater som det krävdes över flera hundra grävande journalisters arbete runt hela världen att avslöja för ett par år sedan. Skattefusk, brevlådeföretag och allt vad det var. Över elva miljoner dokument. Miljoners miljoner i bortfifflade pengar. Säkert kommer fler avslöjanden. Oldman/Banderas spelar dem som två totalcrazy playboys. Enormt roligt.

Och så Meryl Streep som en sörjande änka som blir blåst på försäkringspengarna och som därför tar upp kampen mot advokaterna på ett alldeles speciellt sätt.

– En stor storg är inget man kommer över så lätt. Det blir hennes drivkraft i filmen. Och jag förstår henne verkligen. Tänk på alla släktingar till dem som drabbats av masskjutningarna den senaste tiden. Tror ni de glömmer? Det blir väldigt personligt för dem, vilket uttryck deras känslor sedan än tar, säger Meryl Streep.

Streep: ”På riktigt”

Gary Oldman älskar på alla tänkbara sätt att regissören Steven Soderbergh gjort Panama-advokaterna till två sorgligt uppblåsta komiska figurer.

– Allting fanns ju i manus, hur vi såg ut, hur vi klädde oss. Jag behövde inte göra någon form av research på hur de var i verkligheten, för i filmen är de ändå så härligt överdrivna.

– Ändå, trots all komik, är det här en film som är på riktigt. Och det vi berättar är viktigt, säger Meryl Streep.

”Alltid gjorts ’viktiga’ filmer”

Precis efter presskonferensen för ”The laundromat” träffar jag grekiske regissören Costa Gavras, 86 år, men väldigt pigg, och känd för många politiskt laddade filmer. Han har gjort ett starkt drama om den grekiska finanskrisen.

Tror du att filmer kan förändra någonting? frågar jag.

– Det vore förmätet av mig att säga att mina filmer har gjort det. Men de har i alla fall väckt mycket debatt, säger han.

Det hoppas gänget bakom ”The laundromat” att deras film också ska göra. Bland annat lär vi oss av filmen att USA fortfarande är paradiset för företag som vill undvika att betala skatt.

– Det har alltid gjorts ”viktiga” filmer som folk sedan kanske inte har sett. Men den här filmen kommer på Netflix. Nu har i alla fall väldigt många möjligheten att se den, säger Gary Oldman.

DAGENS…

…SCHEMA
Tredje Netflix-filmen i festivalen är ”The king”. En stjärnspäckad Shakespeare-historia med Timothée Chalamet, Joel Edgerton, Lily-Rose Depp, Robert Pattinson och Ben Mendelsohn. Visas utom tävlan.
Vi i media ser fram emot kvällens pressvisning av Jerzy Kosinski-filmatiseringen ”The painted bird”. Stellan Skarsgård har en viktig biroll. Men omdömen får vänta, journalister som tycker till före galavisningarnas start blir av med sina ackrediteringar.

…HEDERSGULDLEJON
Får legendaren Julie Andrews, 83, i samband med en visning av musikalen ”Victor/Victoria” från 1982, gjord av hennes make Blake Edwards (1922-2010).

…HYLLNING
Står John Travolta för. Han kan inte nog berätta om hur mycket han älskar Quentin Tarantinos ”Once upon a time… in Hollywood”. Kanske för att han då slipper prata om hur rekorduselt (bland helt tomma biografer) hans nya thriller ”The fanatic” går.

Publicerad:

LÄS VIDARE