Juliette Binoche

Juliette Binoche förverkligade två drömmar i Venedigs öppningsfilm

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

VENEDIG. Frankrikes två största kvinnliga filmstjärnor har aldrig tidigare jobbat ihop.
Inte oväntat slår det gnistor om samspelet, när Catherine Deneuve och Juliette Binoche möts i filmfestivalens öppningsfilm.
– Så långt tillbaka jag kan minnas har jag tyckt att Catherine är feminismen förverkligad. Så det var en dröm att till sist få jobba med henne, säger Juliette Binoche.

Det är tack vare Juliette Binoche som filmfestivalens öppningsfilm blivit till. Den 55-åriga stjärnan hade i åratal drömt om att jobba med japanske regissören Hirokazu Kore-eda, som vann Guldpalmen i Cannes i fjol med ”Shoplifters”.

2011 fick de kontakt. Sedan har möten i Tokyo, Cannes och Paris lett fram till ”La Vérité” (”Sanningen”), om en dysfunktionell familj i Paris. Catherine Deneuve, 75, spelar en skådespelardiva som hon erkänner har lånat drag av henne själv. Hon har just gett ut en självbiografi där hon handskas väldigt vårdslöst med sanningen.

Det tycker inte minst dottern (Binoche) när hon hälsar på med sin alkoholiserade make till B-skådis (Ethan Hawke) och deras dotter. Flera andra komplikationer och tragikomiska händelser tillstöter.

– Jag har ju följt Juliettes karriär och alltid tyckt det skulle vara kul att jobba ihop. Nu blev det av till sist, säger Catherine Deneuve på filmens presskonferens.

Juliette är mer översvallande och pratar alltså om Deneuve som en feministisk förebild hela hennes liv.

Hur som helst, är det väldigt underhållande att se dem tampas på filmduken. I Sverige får filmen premiär under första kvartalet nästa år.

TORSDAGENS…

…SCHEMA
Världspremiär för ”Ad Astra”, rymdäventyr med Brad Pitt, och ”Marriage story”, skilsmässodrama med Scarlett Johansson och Adam Driver.

…KVINNA
Haifaa Al Mansour. Första kvinnan (av blott två) som tävlar om Guldlejonet. Hennes film ”The perfect candidate” handlar om en kvinnlig läkare i Saudiarabien som försöker göra politisk karriär.

…JURY
Ordföranden för årets jury, argentiska Lucrecia Martel, har skarpa åsikter, men är kanske inte så känd ens i filmvärlden. Och årets jury är ovanligt oglamorös.
Publiken kring festivalen rusar knappast benen av sig för att ta selfies med regissörerna Mary Harron, Paolo Virzì och Tsukamoto Shinya, skådespelerskan Stacy Martin, filmfotografen Rodrigo Prieto eller kritikern Piers Handling.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN – Jätterea på supersäljarna inom TV. Spara tusenlappar. Köp här

Komplett.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Banderas: ”Man kan inte vara Zorro hela sitt liv”

ÄMNEN I ARTIKELN

Juliette Binoche

Catherine Deneuve

Stacy Martin

Hirokazu Kore-eda

Filmfestivalen i Cannes

Scarlett Johansson

Mary Harron