Nöje

Målet: köpa juryn

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Nu växer röstningsskandalen i Eurovision

KOM TVÅA Farid Mammadov framförde Azerbajdzjans bidrag ”Hold me” som kom tvåa i Eurovision i Malmö våren 2013. En placering som misstänks vara resultatet av röstfusk.
KOM TVÅA Farid Mammadov framförde Azerbajdzjans bidrag ”Hold me” som kom tvåa i Eurovision i Malmö våren 2013. En placering som misstänks vara resultatet av röstfusk.

Nu avslöjas mer röstfusk bakom kulisserna på Malmös Eurovision.

– Det handlade om tillräckligt med pengar för att kunna leva ett helt år, säger en källa med god insyn till Skånska Dagbladet.

Nu skakas Eurovision song contest i Malmö av ännu en röstskandal.

Dagen efter finalen i maj publicerades en video som avslöjade hur Azerbajdzjan försökte köpa telefonröster i upp till 15 länder.

Och nu avslöjar en Eurovision-höjdare hur representanter för Azerbajdzjans delegation i Malmö erbjöd stora summor pengar för att köpa juryröster.

På frågan hur mycket pengar det skulle röra sig om blir svaret:

– Tillräckligt med pengar för att kunna leva ett helt år.

Pekar ut nya länder

Uppgifterna publiceras i dag i Skånska Dagbladet.

Personen har valt att vara anonym, men enligt Nöjesbladets källor rör det sig om en person som under många år arbetat med och för Eurovision. I Malmö var personen högt uppsatt inom sitt lands delegation och Nöjesbladet kan avslöja att höjdaren ska ha fått tillåtelse av sin delegation att avslöja det smutsiga spelet bakom Eurovision-kulisserna.

Höjdaren pekar även ut två andra länder, Makedonien och delegationen för ett sydeuropeiskt land som Skånska Dagbladet väljer att inte specificera.

I båda de fallen hävdar källan att det aldrig erbjöds någon ekonomisk ersättning utan istället en byteshandel av juryröster. Det sydeuropeiska landet hade en klart uttänkt strategi:

– I utbyte mot jurypoäng kunde de ordna bra pr för vår artist i deras land, säger källan till Skånska Dagbladet.

Hotar att stämma

Skånska Dagbladet har sökt representanter för Azerbajdzjans delegation men inte fått någon kommentar.

En advokatfirma som representerar det sydeuropeiska landets tv-bolag hävdar att anklagelserna är falska och ärekränkande.

ANNONS

Jämför kreditkort till semestern! Vilka förmåner passar dig?

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: