Klart för nya Beck-filmer

NÖJESBLADET AVSLÖJAR: Persbrandt och Haber är tillbaka i sina roller – gör åtta nya delar

Åtta nya ”Beck”-filmer ska filmas - med det gamla skådisgänget.

Teamet bakom kameran är nytt med ”Cockpit”- regissören som ”boss”.

– Jag har aldrig känt mig som en renodlad komediregissör, säger regissören Mårten Klingberg.

Nöjesbladet kan avslöja att Mikael Persbrandt och Peter Haber är tillbaka i rollerna som Gunvald Larsson och Martin Beck.

Inspelningarna av de nya ”Beck”-filmerna startar i februari i Stockholm. Och ja, även den kultförklarade ”Grannen”, spelad av Ingvar Hirdwall, återvänder.

Regissören Mårten Klingberg (”Cockpit”, ”Offside”) regisserar de två första filmerna och är en av manusförfattarna. Även Mikael Syrén (”Kvarteret Skatan”), Antonia Pyk (”Cornelis”) och Daniel Karlsson (”Hallonbåtsflyktingen”) skriver.

Humorn är viktig

– Vi är måna om grundvärdena i ”Beck”. Vi tar in kreatörer som tillför och förändrar småsaker. Vi jobbar med subtila förändringar som man kan känna igen sig i och anpassa efter i dag, säger Tomas Michaelsson, producent på Filmlance.

Klingberg, som annars mest är förknippad med komedier, sätter standarden med de två första filmerna som ”konceptuerande regissör”.

– Min grundhållning till regi är att göra situationerna trovärdiga. Jag har aldrig känt mig som en ren­odlad komediregissör, säger Klingberg.

Han poängterar att humorn i ”Beck” är viktig. Men han har större ambitioner med filmerna, som att förstärka realismen.

Blir nya karaktärer

– Jag är intresserad av de bakomliggande orsakerna till varför människor begår allvarliga brott. Publiken ska inte bara ges möjlighet att engagera sig i våra hjältar, utan även i offer och förövare. Samtidigt är min ambition att bygga vidare på den unika kombination av humor och allvar som är seriens signum, fortsätter han.

Utöver Persbrandt, Hirdwall och Haber återvänder även Måns Nathanaelson och Rebecka Hemse.

– Det kommer också nya karaktärer som ännu inte är kontrakterade, säger Klingberg.

Filmerna produceras av Filmlance i samarbete med Nordisk film och TV4. De släpps på dvd, vod och därefter på TV4.

Joni Nykänen, Christoffer Nilsson

Publisert: