Stellan kan spela i Arn

1 av 6 | Foto: Thomas Johansson
NÖJE

GÖTEBORG

Han har gjort ett trettiotal Hollywood-filmer sedan den senaste svenska långfilmen. Men nu är Stellan Skarsgård, 55, aktuell för storsatsningen ”Arn”.

– Jag utesluter ingenting. Men först vill jag läsa senaste versionen av manuset, säger han.

Landets största internationella filmstjärna har för en gångs skull tomt i almanackan. Därför hänger han på Göteborgs filmfestival den här veckan. Håller en Master Class om skådespeleri inför publik i kväll. Gör pr tillsammans med regissören Milos Forman för ”Goya’s ghosts” senare i veckan. Träffar kompisar och umgås med skådespelande sonen Alexander, också på plats i Göteborg.

Hur ser du på den här resan du har gjort med utlandskarriären? Vad har blivit rätt och fel?

– Tio procent har blivit riktigt bra, tio procent är skitfilmer, resten åker kana däremellan. Men jag ångrar inget. Även det som blev dåligt, kan ha varit en nyttig erfarenhet.

Stämmer det att du nobbade två av filmhistoriens största framgångar, ”Star Wars” och ”Sagan om ringen”?

– Nja, det var mest tidiga förfrågningar. Inför ”Star Wars” ville de ha besked flera år i förväg, det funkar inte för mig att binda upp sig så. Och inför ”Sagan om ringen” frågade min agent om jag kunde tänka mig att tillbringa de närmaste två åren (!) på Nya Zeeland. Det kunde jag inte…

Har du aldrig funderat på att flytta utomlands?

– Nä, jag tillhör dem som tycker om ett solidariskt samhälle. Jag betalar gärna mycket i skatt. Jag är otroligt mycket emot den nuvarande privatiseringen av sjukvård och sådant.

Varför inga svenska filmer under senaste tio åren?

– Några få projekt har varit intressanta, jag skulle gärna ha jobbat med Björn Runge, men det har krockat med andra jobb. Och ska jag göra en vanlig actionfilm, gör jag det hellre i USA och får otroligt mycket bättre betalt.

Det har spekulerats mycket kring dig och ”Arn”..?

– Ibland har det verkat som hela familjen Skarsgård skulle vara med i den. Jag tackade nej tidigt, då var inte manus särskilt bra. Nu utesluter jag inte att jag gör en roll, om det nya manuskriptet har förbättrats. Jag väntar på det.

”Goya’s ghosts” är ett historiskt drama som utspelas i Spanien i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Stellan spelar konstnären Francisco de Goya (1746–1828).

– Det var hela paketet – bra manus, regissör och motspelare (Javier Bardem, Natalie Portman) – som lockade mig att göra filmen.

– Milos Forman kan sina saker. Och intellektualiserar inte i onödan. Våra diskussioner handlade mer om var vi skulle käka middag på kvällen.

Gick upp 10 kilo

Under inspelningen i Madrid gick Stellan upp nästan tio kilo.

– De hade fantastisk mat i filmstudion. Den ”tjockdräkt” jag skulle ha på magen behövde jag inte använda mer än i början av inspelningen.

När vi skiljs åt efter en timme säger Stellan, lite stolt:

– Har du inte märkt något med mig? Jag röker inte längre.

Efter tre paket om dagen, fimpade han för gott för en månad sedan.

– Nu snusar jag. Det är så bökigt när det är rökförbud överallt. Och så har de sagt att det är farligt också...

Tidigare artiklar om ”Arn”-filmen:

Jan-Olov Andersson ,