Måns Zelmerlöw

Ilskan mot Måns Zelmerlöws samedräkt: ”Det väcker anstöt”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Måns Zelmerlöw syns i samiska kläder i inspelningen till ”Chevaleresk”.

Det har väckt reaktioner.

– Får man se en bild på Måns Zelmerlöw som har på sig en ”hitte på-kolt”, som verkar vara köpt på Buttericks, med ett mönster som inte stämmer – då väcker det ju anstöt, säger politikern Henrik Blind.

Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg är tillbaka med en ny säsong av livsstilsprogrammet ”Chevaleresk”.

Programledarna har nyligen besökt Norrbotten för att lista ”fem flärdfulla färdmedel på snö och is”. I en artikel i NSD berättar Måns Zelmerlöw om inspelningen – och på bilderna bär han samiska kläder.

–  För mig som skåning är det här superexotiskt. Att få åka hundspann, pimpla på sjön, testa renskötsel och jojka ute på vidderna. Det är kul att testa på, säger artisten till NSD.

Nu har bilderna väckt reaktioner.

Politikern (MP) Henrik Blind tar ton på Twitter – och menar att produktionen gör sig skyldig till kulturell appropriering.

”Jag. Saknar. Ord. My Hero Måns Zelmerlöw ställer sig framför en tv-kamera med en Buttericks-kolt och leker same. Det är bara safarihjälmen som saknas. Skäms! Så gör om, gör rätt. Och snälla, missa inte den ack så viktiga detaljen Respekt. Då först är du en hjälte”, skriver han.

För Nöjesbladet utvecklar han känslorna:

– Jag kände ”inte en gång till”. Om de hade åkt till något annat ställe, till ett afrikanskt land, exempelvis hade de satt på sig en bastkjol? Jag tycker ändå att för oss i i Sverige, som enligt min mening är ett så medvetet land, så borde det här vara det första att tänka till kring. Hur lämpligt är det att göra på det här sättet?

En ”hittepå-kolt”

Henrik Blind är själv same. Han sitter såväl i kommunfullmäktige som kommunstyrelsen i Jokkmokk och att tillgängliggöra kultur för alla är en av hans hjärtefrågor. Att sprida okunskap om den samiska kulturen gör honom förargad.

– Man ska komma ihåg att man inom det samiska är väldigt noggrann med vilken dräkt man har på sig och inte blandar mönster mellan de olika samiska grupperna. Får man då se en bild på Måns Zelmerlöw som har på sig en ”hittepå-kolt”, som verkar vara köpt på Buttericks, med ett mönster som inte stämmer – då väcker det ju anstöt.

Han önskar att produktionsbolaget gjort bättre research och skippat kolten.

– Det jag önskar att Måns Zelmerlöw och produktionsbolaget gör, det är att de gör om och gör rätt. Att de tar av Måns Zelmerlöw kolten och faktiskt visar den samiska kulturen utan att programledaren måste klä ut sig. Det här blir lite buskis.

”Det här har gjorts med största respekt”

MTG Sverige har dock inga planer på att ta av Måns Zelmerlöw kolten och menar att det som framkommit från inspelningarna i Norrbotten ger en missvisande bild av det färdiga programmet i sin helhet.

– Vi har tagit del av en del av de reaktioner som har kommit in av det som har släppts hittills kring ”Chevaleresk” och inspelningen i de norra delarna av Sverige. Det är inte en helhetsbild av vad som förklaras i programmet som har kommit ut hittills. Vi har inte för avsikt att på något sätt klampa på någons tår eller kränka någon, utan det här har gjorts med största möjliga respekt och kommer förklaras grundligare i programmet, säger Susanne Nylén, presschef på MTG Sverige.

I vilken avsikt programledarna bär samiska kläder kommer få sin förklaring i programmet, menar Susanne Nylén. Att kläderna skulle vara felaktiga känner hon inte till.

Har ni ändrat på något?

– Vi har inte ändrat någonting. Vi har gått tillbaka och sett vad vi har spelat in och anser att vi ger en ganska bra helhetsbild av hela kulturen och folkdräkter i inslaget. Det är klart beklagligt om någon har tagit illa upp av de fragment som kommit ut hittills av programmet, men vi ber dem att titta på ”Chevaleresk” i sin helhet när det väl sänds och om det kommer kritik efter det så kommer vi ta det i beaktande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

”Grekisk blottare stoppar inspelningen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Måns Zelmerlöw