Jag hoppas att ni läsare spöar mig

Foto: Markus Larsson tycker Nicki Minaj är given som nominerad.
NÖJE

Rockbjörnen 2012.

Så heter galan.

Men jag hävdar fortfarande att priset borde heta ”Spöa en kritikers smak.”

Aftonbladets läsare har sagt sitt. Nomineringarna till Sveriges största musikpris är klara.

Och det är som vanligt. När ingen expertjury är inblandad, när alla får rösta utan offsideregler och linjedomare, blir ­resultatet både väntat och ... en smula förvånande.

Jag trodde att fantastiska poplåtar som ”Starships” med Nicki ­Minaj, ”I ­love it” med Icona Pop samt ”Bangarang” med Skrillex, som fått topplistan på Spotify att låta ­lite bättre i månader, var givna.

Men Skrillex version av dubstep – musiken låter som att ett flera hektar stort flipperspel ballar ur – handlar kanske mer om den kollektiva upplevelsen att få hoppa och upp och ner, upp och ner, upp och ner tillsammans med likasinnade än enskilda låtar och album.

Samma teori kan också ­förklara varför ingen representant från den globala arenhousescenen har blivit nominerad. Superstjärnorna Avicii, ­Swedish House Mafia och David Guetta är mer en upplevelse, ett sorts charterresmål där musiken bara fyller en funktion så länge festen ­pågår.

Kent är givetvis med i matchen. Denna gång kan de bli årets­ livegrupp. Och inte mig emot. Gubbrockarna från Eskilstuna har ju aldrig tidigare låtit lika mycket Bruce Springsteen som på singeln ”999”. Musiken är mer jeans än Kraftwerk och det klär senioren Jocke Bergs texter.

Gotye, vars enorma hit ”Somebody that I used to know” som knappast har undgått någon, är naturligtvis en av finalisterna. Justin Bieber och lastbilsflaksraketen ”Flytta på dig”, likaså.

Och det är fortfarande inget som ger samma genomslag som populära tv-program. Jag tänker främst på ­Loreens och Eric Saades framgångar här.

Men det finns några förfärliga frågetecken också. ­Eller rättare sagt ­situationer som ­aldrig skulle uppstå någon annanstans, vilket är Rockbjörnens ­behållning och själ.

På vissa håll kan det bli ett ordentligt hey babberiba.

Tänk er för nu – ska verkligen Von Benzo, som frontas av ”Idol”-vinnaren Jay Smith, vinna kategorin ”Årets konsert” före Springsteens himmelska Ullevi-helg eller The Arks avskedsspelning på Gröna Lund?

Självklart inte. Eller? I min värld är det där ett väldigt skrämmande ”eller”.

Rösta duktigt så ses vi på Gröna Lund mot ­slutet av augusti. Det är du som bestämmer. Skit i vad jag tycker. Det har ni ju gjort så bra förr.

Och, nej, jag är inte ett dugg ­bitter.

ARTIKELN HANDLAR OM