Mode

Shoppa i Milano

NÖJE

Europas mest väldressade stad serverar mode till frukost, lunch och middag.

M som i mode. M som i Milano. Ord som hör ihop. I Milano kan du till och med äta och sova mode. Vad sägs till exempel om Armanisushi till lunch, en Guccimuffin till fikat och en säng märkt Bvlgari när det är dags att krypa till kojs?

Naturligtvis finns det hundra andra anledningar att åka till staden. Konst-en, arkitekturen och nattlivet är bara några. Operan är en annan, La Scala är en av världens främsta operascener. Får du inte biljetter så besök ändå museet, för känslans skull.

Fotboll på San Siro står också på mångas önskelista. Och glöm helst m som i modellsmal, för risotto alla milanese är makalöst gott.

Ta sig hit

Bra förbindelser. Direktflyg från Stockholm med SAS och Norwegian. Ryanair flyger direkt från Skavsta till Bergamo nära Milano. Biljetter från cirka 1 000 kronor tur retur.

TIPS: Promenera. På en helg hinner du se mycket till fots. Varva mys i Brera och kanalkvarteret Navigli med hippt häng i Tortona.

Ett mysigt B&B är Vietnam Mon Amour. Restaurangen är också toppen. Dubbelrum med frukost från 100 euro per natt – läs mer på www.vietnamonamour.com.

Äta

Piazza Sant Eustorgio,

www.californiabakery.it

Finns på flera ställen i Milano. Jag rekommenderar den vid Porta Ticinese för helgbrunch, lördagar och söndagar mellan 11 och 15. Den är poppis, så glöm inte att boka bord på sajten! Det finns också en picknickkorg med frukost att beställa. Perfekt för soliga förmiddagar.

Via Filippo Turati 30

Bra ställe för såväl lunch som fika. Lättare mat som sallad, piadina (fyllda bröd) och en del pasta. Milanos bästa glass! Bianco Latte har också en trevlig butik med inredningsprylar och mat.

Via dei Fontanili 2

Lämna alla idéer om low carb i dörren och beställ in risotton utan att tveka! Krämig perfektion. Boka bord för att vara säker att få plats.

Piazza della Scala 5

Snyggt, smart och gott på Trussardis hak vid Piazza della Scala. Glasväggar och fönster vetter ut mot piazzan och gör det här till en av stans vackraste platser att äta på. Hit går du när

du vill unna dig något särskilt.

Via S. Radegonda 16

Bästa lunchen på stående fot. Panzerotti är fyllda nybakta pizzabröd som kostar tre euro stycket. Testa mozzarella och spenat! Nära katedralen.

Shoppa

Corso Como 10

På 10 Corso Como kan du utan problem tillbringa en dag. Faktum är att du kan stanna kvar hela natten också, eftersom tre hotellsviter ingår i konceptet. I shopping-sortimentet finns bland annat svårfunnen import och måste-ha-lyx. När du ändå är i området runt Porta Garibaldi, passa på att ta en titt på Via Maroncelli där det ligger många spännande små butiker.

Via Brera 2

Riktig kvalitetsvintage. Den här butiken har framför allt satsat på plagg och accessoarer från 1960-talet, men har även lämnat utrymme för ny ung design. Butiken i Brera är för damerna, medan det finns en herrbutik på Via Gian Giacomo Mora 3.

Inom den fyrkant som gatorna Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via della Spiga och Corso Venezia bildar ligger det som kallas modets fyrkant. I det här området hittar du Dolce & Gabbana, Chanel, Prada, Bottega Veneta, Valentino, Ferragamo, Versace, Missoni. För att nämna några få.

Gallerian, vars smäckra välvda glastak är en sevärdhet i sig, sträcker sig mellan katedralen och La Scala. Den ultimata hatten finns på Borsalinobutiken. Fika kan du göra på Guccifiket där bakverken kommer med logga. I gallerian finns också Town House Seven Stars där du kan bo sjustjärnigt!

Mercato Papiniano ligger på Viale Papiniano vid Porta Genova, och är Milanos största utomhusmarknad. Här hittar du allt från säsongens bästa frukt och grönsaker till prylar och kläder. Öppet tisdagar mellan klockan 8 och 13 och lördagar från 8 till sent på eftermiddagen. Klädmarknad på Via Fauchè varje tisdag och lördag.

Festa

Bar Martini Dolce & Gabbana

Corso Venezia 15

Den trevligaste av de otaliga designerbarerna. Gå in genom butiken på Corso Venezia eller genom trädgården på flanken. Längst bak i lokalen ligger ett trevligt glasrum där du förslagsvis tar en... martini? Lunch finns också.

Nottingham Forest

Viale Piave 1

Milanos, kanske rentav Italiens, bästa drinkar på denna lilla bar. Räkna med lite väntetid på bord, men ge inte upp – det kommer att vara värt varenda minut av väntan.

Karin Persson

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Mode

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode