Edward Blom rasar mot nya glöggregler

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

”Som att EU tvingade oss byta färg på svenska flaggan”

1 av 3
Edward Blom.

Edward Blom rasar mot EU:s nya glöggregler.

Mathistorikern vill nu att Sverige lämnar unionen om inte reglerna ändras.

– Århundraden av svensk tradition ska nu bara krossas av Bryssels byråkrater, skriver Blom till Nöjesbladet.

Det är EU:s nya reglerna kring glögg som fått Edward Blom att gå i taket. Detta var Svenska Dagbladet först att rapportera.

Enligt regelverket får vinglögg endast göras på vin och vara smaksatt med nejlika och kanel, samt ha en alkoholhalt på minst sju procent. Starkvinsglögg däremot får innehålla alkohol men bara om den är destillerad på druvmust.

Detta gör att all glögg inte längre kan kallas för just glögg.

I ett inlägg på Twitter rasar Edward Blom mot de nya glöggreglerna.

”Nä nu djävlar är det krig! Vi har gjort glögg på sädessnaps & rödvin i 500 år. Dra tillbaks eller swexit!!!!”, skriver mathistorikern.

”Sånt här förstör EU”

När Nöjesbladet når Edward Blom via mejl utvecklar han sin ilska.

– Att riktig glögg som görs på vin, kryddor och brännvin inte längre ska få kallas glögg. Det är djupt ohistoriskt. Traditionellt har man alltid tillsatt sprit för att få glöggen att brinna så en sockertopp kan få smälta ner i glöggen och ge karameliserade smaker, skriver han.

Vidare förklarar Blom att reglerna förbjuder ”de kulturellt viktigaste, historiska juldryckerna att kallas det de alltid har kallats”. Men också att EU slår sönder gamla kulturyttringar och klumpa ihop vin chaud, mulled wine och glühwein.

– Visserligen har de delvis en gemensam förhistoria i det gamla Rom, men det betyder inte att de är samma sak. Är nästa steg att punsch måste börja styras av likörlagar och inte få innehålla arrack, att Kalles kaviar inte ska få kallas kaviar, att messmör måste börja innehålla choklad för att den klassas som en nutellaartad smet enligt folk som aldrig har smakat den och inte vet ett dyft om svensk mejerikultur?, skriver Blom.

Betydelsefull för folksjälen

Sitt brinnande engagemang för juldrycken och dess namn tror Edward Blom han delar med flera.

– Vi talar om en av de drycker som betytt allra mest för den svenska folksjälen. Glöggen är central i vår Lucia- och julfirande, som i sin tur är vår största fest under hela året. Århundraden av svensk tradition ska nu bara krossas av Bryssels byråkrater, skriver han.

Mathistorikern har tidigare varit EU-vän men nu tycker nu att samarbetet inte fungerar lika bra.

– Det här är det värsta som hänt Sverige i relation till EU sedan de förbjöd snuset på kontinenten. Detta är värre än om EU tvingade oss att ändra färgnyans på svenska flaggan, skriver Edward Blom.

Publicerad:

LÄS VIDARE