Avslöjade otroheten – med älskarinnans trosor

NÖJE

Anna Ternheim insåg att hon blivit bedragen – fann stöd hos poeten

1 av 5

Anna Ternheim hade tappat sin röst.

När hon stod i ett badrum på Manhattan med en annan kvinnas trosor i handen och insåg att hon blivit bedragen tänkte hon tillbaka på sitt samtal med Lars Norén, bröt med killen och flyttade hem till Stockholm.

– Han spänner blicken i mig och säger: ”Du måste göra dig fri, fri från allt”, säger hon i ”Sommar i P1”.

Efter sin succé i Sverige flyttade Anna Ternheim till New York. En stad hon blev blixtförälskad i, säger hon i ”Sommar i P1”.

Hon skaffade en sliten lägenhet i East Village, köpte en luftmadrass, det nödvändiga till köket, en affisch och ett begagnat bord.

Varje morgon när hon satt och åt frukost läste hon ett kapitel ur Lars Noréns dagbok.

– Jag fångades av den, och fick märkligt nog tröst. Han satte ord på så mycket av mina känslor. Ångesten när låtarna inte kommer. Euforin när arbetet går lätt. Löpturerna för att rensa huvudet. Kampen att skapa lugn och tid för att skriva, och behovet av att känna sig fri, säger hon i ”Sommar”.

Kände att hon satt fast

Anna Ternheim lovade sig själv att tacka Lars Norén om hon någonsin träffade honom. Och det gjorde hon några år senare på ett bageri på Odengatan i Stockholm.

Hon gick fram till honom och tackade honom för trösten och inspirationen.

Hon berättade om sin situation, som då var helt annorlunda än när hon tog sitt pick och pack över Atlanten. Hon berättade att hon satt fast och hade ångest. Att hon har några spelningar inbokade, men att hon kände sig osäker och nervös.

Då gav poeten henne ett råd.

– Han spänner blicken i mig och säger: ”Du måste göra dig fri, fri från allt. Det är det det handlar om.” Jag låter orden sjunka in. ”Lycka till”, säger han.

”Låtarna har blivit skit”

Det samtalet kom tillbaka till henne ett par år senare, berättar Anna Ternheim i ”Sommar i P1”. Hon stod i ett litet badrum på Manhattan och bad killen hon var i ett förhållande med att ge henne hennes trosor. Men i stället slängde han in ett par svarta stringtrosor – som inte var hennes.

– Återigen blir jag förödmjukad. För jag vet, att han vet, att jag vet. Och så här har vi hållit på alldeles för länge. Ungefär lika lång tid har jag trampat vatten. Låtarna har blivit skit och mitt självförtroende har långsamt brutits sönder, säger Ternheim i ”Sommar”.

Hon hade nått sin gräns. Samma dag bokade hon en flygbiljett hem till Stockholm. Ett par dagar senare lämnade hon sitt hem i New York och bestämde sig för att inte komma tillbaka förrän hon hade hittat sin röst igen.

Resultatet blev hennes senaste album ”For the young”.