Freddie Wadling är död

Av: Andreas Hansson, Erik Melin, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Kultartisten blev 64 år

1 av 8

Sångaren Freddie Wadling är död.

Det uppges på artistens Facebook-sida.

Han blev 64 år gammal.

Han var ett av dragplåstren till årets upplaga av ”Så mycket bättre” och skulle ha deltagit i inspelningarna som påbörjas nästa helg.

Men nu får TV4 klara sig utan Freddie Wadling.

Sångaren dog under torsdagen efter ett hastigt sjukdomsförlopp, uppges på artistens Facebooksida.

Det är en av Freddie Wadlings största fans Charlott Stenberg, som är administratör för hans Facebooksida, som skriver:

”Det är med ett hjärta fyllt av sorg som jag tyvärr måste meddela att Freddie Wadling, efter ett hastigt sjukdomsförlopp, avled igår den 2 juni. Freddie blev 64 år”.

”Sorgen är oändlig”

Stenberg skriver vidare:

”Freddie hade en unik förmåga att tolka alltifrån punk till jazz och klassisk musik via rock, visor och pop och han gjorde all musik till sin. Jag vet att Freddie inte ville se bakåt, han ville alltid vidare, men nu är det det enda vi kan göra. Lyssna på er favorit-Freddie och minns en ödmjuk man, full av humor och värme. Sverige har mist en unik röst men kvar finns hans låtskatt.”

Nu uppmanar hon Wadlings fans att respektera familjens sorg och låta dem sörja i fred.

”Smärtan och sorgen är oändlig”, skriver Charlott Stenberg på Facebooksidan.

LÄS VIDARE

Brottades med hälsoproblem

Sedan födseln hade han svåra ryggproblem och han brottades under de sista åren mot lungsjukdomen KOL.

– Jag har så kraftig KOL att jag knappt kan andas ibland. Jag får den där sugrörskänslan när man inte får luft, säger Wadling.

I en intervju med Aftonbladet 2009 berättade också sångaren mer om sina ryggproblem.

– Min rygg är ju helt paj förstås. Jag har en förskjutning i ryggraden som gör att jag blir orörlig. Jag kan faktiskt varken stå eller gå. Jag måste sätta mig efter 20, 30 meter, känns som att hela skiten ska gå av. Bröstbenet är ju helt av. Jag har en bröstkorg som slår som två saloondörrar, sa han.

Trodde han skulle dö

Under 2013 tappade han rösten – och trodde att hans slut var nära.

– Jag har tappat rösten och den har inte kommit tillbaka. Jag kan inte ta en ton. Jag är sängliggande hela tiden. Jag sjunger på refrängen men jag kan inte ta en ton. Att inte ha sången är att inte längre ha någonting, säger Freddie Wadling.

Vad säger läkarna?

– De vill byta blod på mig och en massa saker. Det börjar närma sig en viss kritisk punkt kan jag säga. Man tror att man ska dö hela tiden.

Har du vänner omkring dig?

– Nej. Ingen hör av sig när man är sjuk. De tycker inte att det är roligt. Jag har frun och min gamla katt. De är allt som finns kvar. Min polare dog för inte så länge sen. Det tog oerhört hårt på mig. Jag har känt honom så länge, säger han.

Började på 70-talet

Freddie Wadling släppte albumet ”Efter regnet” tidigare i år, i spillorna efter den stora brand i hans bostad och skakade honom svårt.

På skivan samarbetade han med bland andra Håkan Hellström och Stina Nordenstam och skulle ha spelat på Trädgårdsscenen i Stockholm 8 juni som uppvärmning för Stockholm Music & Arts.

Men hans artistkarriär började redan på 70-talet med den sena punkvågen och banden Liket lever och Lädernunnan.

Wadling medverkade i banden Blue for Two och Cortex och var en uppskattad gästsolist i Fläskkvartetten. Han sjöng allt från jazz till pop och visor och fick 1999 en Grammis i kategorin visa/folk för plattan ”En skiva till kaffet”.

2014 stod han på scenen tillsammans med Håkan Hellström under rekordkonserten på Ullevi 2014.

Publicerad: