”Vi kan inte ha sexistiska gubbar på några poster”

Filmbranschens reaktioner på Jonas Fors avgång från SF Studios

Nu kommer reaktionerna från svensk filmbransch – efter SF Studios skandalomsusade vd Jonas Fors hastiga avgång.

– Det här är en konsekvens av en ledning som inte älskar film och gör business istället, säger Kjell Sundvall till Nöjesbladet.

Regissören Kjell Sundvall menar att vd:n Jonas Fors avgång från SF Studios är ett steg i rätt riktning för svensk filmkultur.

– Utvecklingen om man tittar på den utifrån är tragisk. SF Studios är en organisation i sönderfall. Det bygger på förtroende att de pengar man får görs film för och att det syns på duken och inte stoppas i bolagets ficka. Det här är en konsekvens av en ledning som inte älskar film och gör business istället, säger Kjell Sundvall till Nöjesbladet.

Sundvall hoppas nu att SF Studios rekryterar personer som älskar film och är kreativa.

– Då vill även jag jobba med SF Studios i fortsättningen. Det har varit en dålig ledning och dålig kultur som drabbar medarbetarna därinne och andra produktionsbolag som gör filmer, säger Sundvall.

”Skönt att ansvar har utkrävts”

Måns Mårlind, som bland annat regisserat ”Känn ingen sorg” med Björn Stein, menar att det är en sund reaktion att Fors avgår.

– Det är ett bra handlande som behövdes. Folk ska akta sig för att sätta sig på för höga moraliska hästar, men med det sagt är det fortfarande skönt att ansvar har utkrävts och bra att han har klivit ner, säger Mårlind.

– Den enda anledningen varför det här är bra är på grund av de statliga pengarna. De får ta ut så mycket vinst de vill, det är upp till varje företag. Men får man så många miljoner från staten så är det där det blir osmakligt, fortsätter han.

Hannes Holm är också positiv till beslutet.

”Kan inte ha sexistiska gubbar på några poster”

– Jag är givetvis glad för ett klokt beslut av Bonniers som jag är övertygad om kommer resultera i bättre filmer, skriver Hannes Holm i ett sms.

Lena Koppel, som bland annat regisserat ”Hur många lingon finns det i världen?”, tycker att det är väldigt bra att han avgår.

– En sådan här filmindustri kan vi inte ha. Det är fullständigt ohållbart. Vi kan inte ha sexistiska gubbar på några poster över huvud taget. Den tiden är förbi. Det måste finnas trovärdiga människor på sådana här poster och i synnerhet på SF. Vi måste ha en ren filmbransch. Så ren som den kan bli, och jävligt jämlik, säger Koppel.

Publisert:

LÄS VIDARE