”Kvinnaböske” till attack efter Katrin Zytomierskas ord

avJakob Meijer

Katrin Zytomierska tyckte det var opassande när en kvinna tog en insulinspruta på en hamburgerrestaurang.

Nu får hon skarp kritik av artisten och diabetikern Hasse ”Kvinnaböske” Andersson.

– Om man skapar debatt så borde man kanske sätta sig in i hur de människor det gäller har det, säger han till Nöjesbladet.

Katrin Zytomierska beskriver i senaste avsnittet av sin podcast ”Mitt i livet” ett restaurangbesök där hon såg en kvinnlig gäst ta en spruta vid bordet.

– Jag vill inte säga att det var hemskt, fruktansvärt och att jag vill spy. Men jag reagerade och tyckte inte det var passande, säger Katrin Zytomierska i podden.

– Jag blir exponerad för hela den här fläskiga magvalken, hon drar inte upp den så mycket så jag får syn på hennes bh, men magen är utanför. Jag blir ganska paff av den här synen, shit vad gör hon?

Zytomierska, som har sprutfobi, tror att kvinnan hade diabetes.

– Det var väl kombinationen av att se den här jättesprutan och se hennes jättetjocka mage och se den här sprutan tryckas ner i magen, säger hon om varför hon reagerade så starkt.

– Tycker du det är okej? Borde hon inte gå in på toaletten, är jag för hård?, frågar hon podcastkollegan Malin Gramer.

Jämför med amning

Zytomierska jämför även situationen med kvinnor som ammar offentligt.

– Det är som det här med amning också, när kvinnor sitter och ammar på restauranger och visar hela bröstet, inklusive vårtgård och bröstvårta. Det ger mig lite panik också. Eller panik. Jag tycker det är ofräscht, jag vill inte se det när jag äter middag.

I sociala medier har Zytomierska fått massiv kritik för sitt utspel där flera menar att hon spär på fördomarna om sjukdomen.

”Ditt uttalande hjälper inte direkt de ungdomar som redan struntar i att ta sitt insulin ute bland folk”, kommenterar en person på Zytomierskas Instagram.

1 av 2 | Foto: Jimmy Wixtröm
Hasse ”Kvinnaböske” Andersson.

Artisten om utspelet: ”Fruktansvärt”

Även artisten Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, som tidigare berättat om sin diabetes för Nöjesbladet, reagerar.

För tidningen Expressen beskriver han Katrin Zytomierskas reaktion som ”tramsig”.

– Det tycker jag är fruktansvärt att gå ut och säga så. Det tycker jag är dumt, säger Hasse Andersson till tidningen.

Artisten, som har diabetes typ 2, utvecklar sina tankar för Nöjesbladet.

– Jag tycker att om man skapar debatt så borde man kanske sätta sig in i hur de människor det gäller har det. Det finns många, många människor som måste ta det direkt i samband med sin måltid, säger han. 

– Jag har även två barnbarn som har diabetes och de måste ta insulin direkt i samband med måltider. Kan de inte göra det kan de inte äta någon annanstans än hemma, om folk nu tycker det är hemskt.

”Torftigt”

Hasse Andersson tycker överlag samhället borde ha bättre förståelse.

– Jag tycker det är så torftigt. Måttet på ett samhällets välfärd är hur vi behandlar de olyckligast lottade. Vi måste acceptera att inte alla har samma tur, alla mår inte lika bra och har samma förutsättningar, säger han och fortsätter:

– Jag tycker inte man ska hiva upp kläderna hur som helst, var som helst, men man kanske får ha lite tålamod och lite förståelse när det gäller vissa.

Nöjesbladet har sökt Katrin Zytomierska.

Fem kända svenska diabetiker 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM