”Hon mår inte bra”

Foto: inga offentliga uppdrag Prinsessan Madeleine behöver lugn och ro efter uppbrottet med Jonas Bergström och ställer in alla offentliga framträdanden. ”Den extrema utsattheten gör att man behöver samla krafter”, säger hovets informationschef Nina Eldh. Madeleines kalender är nu rensad ända fram till Victorias och Daniels lysning 30 maj.
NÖJE

STOCKHOLM/SEATTLE. Uppbrottet med Jonas Bergström har knäckt prinsessan Madeleine.

I sista stund ställde hon in sitt officiella framträdande i Seattle – och storasyster Victoria fick åka i hennes ställe.

– Madeleine mår inte bra, säger hovets informationschef Nina Eldh.

Foto: blixtresa till usa Kronprinsessan Victoria fick flyga till USA för att ersätta prinsessan Madeleine vid Sweden Week i Seattle.

Den brutna förlovningen med Jonas Bergström har tagit hårt på prinsessan. För knappt två veckor sedan klev Madeleine ombord på planet till New York för ett officiellt besök med Childhood Foundation. Men enligt hennes vänner var det framför allt ett sätt att komma bort från den smärtsamma separationen från ex-fästmannen och det faktum att hans otrohet blivit offentlig.

– Det var inte så att hon flydde till USA, utan det där var inplanerat. Men den extrema utsattheten gör att man behöver samla krafter, säger hovets informationschef Nina Eldh.

”Behöver lugn och ro”

Förra veckan besökte Madeleine ett Childhood-projekt i Florida varifrån hovet la ut de första officiella bilderna sedan uppbrottet.

Nu i helgen var det tänkt att hon skulle närvara vid Sweden Week i Seattle. Men i går kväll rensades plötsligt prinsessans kalender – i stället för Madeleine stod kronprinsessan Victoria inbokad som hovets representant vid evenemanget.

– Efter allt som har varit så väljer prinsessan att under en tid framöver avstå från alla offentliga framträdanden. Det är något som har vuxit fram. Hon behöver personlig tid och lugn och ro, säger Nina Eldh.

Hur mår prinsessan?

– Om man avstår från alla offentliga uppdrag så mår man inte bra.

Hur har hon haft det i New York?

– Det har varit lugnt och bra och hon har arbetat med Childhood. Hon har en trygghet i det.

Stöttar varandra

Enligt en källa på Sweden Week i Seattle har det bland arrangörerna länge varit osäkert om prinsessan över huvudtaget skulle närvara vid bland annat 100 årsjubileet av det svenska sjukhuset.

– Vi har inte fått några besked men det mesta tyder nu på att hon inte kommer överhuvudtaget, sa en källa under onsdagen.

Hovet har under veckan övervägt om Madeleine skulle ställa in. Beslutades fattades i sista stund och i går morse åkte i stället storasyster Victoria till Seattle.

– Vi tar en dag i sänder men det här var ett beslut som växt fram under de senaste dagarna. Kronprinsessan Victoria åkte klockan sju på morgonen. Det är en flexibel familj som stöttar varandra, säger Nina Eldh.

Från början var det tänkt att kungen själv ha åkt till Seattle. Han bestämde sig dock till slut för att skicka dottern i stället.

– Det var en fråga som var ganska jobbig och som vi hade uppe flera, flera gånger under hösten. Det passade någorlunda in i hennes intressen, sa kungen till Aftonbladet för en vecka sedan.

På plats i Seattle finns just nu USA:s Sverigesambassadör och Sveriges ambassadör i Washington. De har båda har flugit till staden för evenemanget.

– Det här är ju oerhört pinsamt för arrangören, säger källan på Sweden Week.

Kalendern rensad

Prinsessan Madeleine har den senaste tiden stöttats av sina svenska väninnor i New York, däribland Lovisa De Geer och Aftonbladets modechef Sofi Fahrman.

Madeleines kalender är nu rensad fram till Victorias och Daniel Westlings lysning den 30 maj. Hovet vill inte svara på när prinsessan återvänder till Sverige igen.

ARTIKELN HANDLAR OM