– Fantastiskt att fira jul ihop

NÖJE

Nu återförenas Arne och Andreas Weise på julafton.

Foto: Arne Weise har inte firat jul med sin son Andreas på fler år – men i dag jobbar de tillsammans på Loka Brunn i Värmland.

I dag tänder Arne Weise ljuset – med sonen Andreas vid sin sida.

I julhelgen jobbar de ihop på en konferensanläggning.

– Det känns helt fantastiskt, säger Arne Weise.

De har inte firat julafton med varandra på flera år. Sedan Arne Weise, 80, slutade som julikon i rutan 2002 har han mest firat ensam.

– Det har tyvärr blivit lite så. Mina tre äldsta barn har ju egna familjer. De firar på sitt sätt, säger han.

I år firar far och son tillsammans på Loka Brunn i Värmland. Kvart i tre ska Arne Weise göra det han är mest känd för: Tända ljuset och sprida traditionell julstämning.

– Vi sitter vid brasan med härliga fällar och ska tända ljuset. Denna gång har jag Andreas bredvid mig. Jag ska berätta om de röda stugorna mot den vita snön, om Viktor Rydbergs ”Tomten” och om mina egna jular i burken, säger han.

”Mister jul”

Trots att Arne Weise inte varit julvärd i SVT på åtta år är han fortfarande tittarnas önskenamn. Hela 66 procent av Nöjesbladets läsare hade honom som julvärdsfavorit i en omröstning på nätet nyligen. På Facebook har gruppen ”Vi vill ha tillbaka Arne Weise på julafton” hela 140 000 medlemmar.

– Varför folk vill ha mig? Det är så många generationer som har växt upp och sett mig, tror jag. Jag har skapat en trygghet. Det är det som är tradition, säger han.

Han njuter av att fortfarande agera julsymbol.

– När jag tände ljus i Mora häromdagen kom folk in och sa till sina barn ”där sitter han, mister jul”. Det var underbart att se folk komma in och tappa hakan. Deras ungar bara glodde, de har ju inte sett mig alls eftersom de är för små, säger Arne Weise.

Fullsatt

På Loka Brunn är alla hotellrum bokade i julhelgen. Varför det har blivit så vill inte Arne Weise spekulera i.

– Det är fullsatt, finns inte en säng kvar. Om det beror på mig eller inte vill jag inte uttala mig om, säger han.