Kungens skräckår

NÖJE

Stödet rasar Folket sviker Norge sågar

Bilden ljuger.

Kungen är inte större än någonsin.

Stödet för monarkin rasar – och på födelsedagen i går blev han sviken av sina undersåtar.

Foto: LILLPRINSEN När kungen står på en pall är han fortfarande störst i familjen. Men nya undersökningar visar att förtroendet för kungafamiljen sjunker stadigt.

Blott ett par hundra personer hade samlats vid Stockholms slott för att fira kungens 64-årsdag.

Han tog själv emot gratulationerna nere på borggården tillsammans med prins Carl Philip. För första gången fick också Daniel Westling stå vid kronprinsessan Victorias sida och vinka från Ordenssalarnas fönster.

”Mindre folk i år”

Men säkerhetspersonalen på plats hade förväntat sig fler besökare. Även hovet noterade också att uppslutningen var sämre än väntat.

– Det känns som att det är mindre folk i år, sa Ulrika Näsholm, hovets informationssekreterare.

Den senaste tiden har varit tuff för kungafamiljen. Prinsessan Made-leine har brutit sin förlovning med Jonas Bergström och hans otrohetsaffär har blivit en världsnyhet.

Sågas av grannarna

I Norge rapporterade man stort om händelserna och nu sågas kungen som familjens överhuvud. 61 procent av norrmännen anser att kung Harald är bättre på att ta hand om sin familj.

– Jag tror att norrmännen tycker att det svenska kungaparet är för upptagna av att barnen ska hitta en livskamrat i det övre skiktet. I Norge har prinsessan Märtha och kronprins Haakon följt sina hjärtan och inte tagit samma hänsyn när de valt käresta. Och de har fått fullt stöd av Harald och Sonja, säger Harald Haave, chefredaktör för norska Se og hør.

Minskat sedan 1995

Dessutom visar nu en undersökning att stödet för att avveckla monarkin mer än fördubblats på tio år.

– Den massmediala samhällsdebatten har mest fokuserat på monarkin ur ett underhållningssyfte. Men det här visar tydligt att svenskarna tycker att statskicket är odemokratisk, säger Mona Abou-Jeib Broshammar, generalsekreterare i Republikanska föreningen som har beställt undersökningen.

Också SOM-undersökningarna bekräftar resultatet. Där har förtroendet för kungahuset minskat sedan 1995.

– Praktiskt taget vill allt färre personer inom alla grupper behålla monarkin, säger Lennart Nilsson vid Göteborgs universitet.

ARTIKELN HANDLAR OM