Lasse Kronér om anklagelserna: ”Jag har aldrig sextrakasserat någon”

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT-programledaren Lasse Kronér skriver nu ett långt inlägg på Facebook om anklagelserna som riktades mot honom under MeToo.

”Jag har aldrig sextrakasserat någon. Jag har aldrig utnyttjat någon. Jag har aldrig använt min position mot andra människor”, skriver Kronér.

I slutet av januari lades förundersökningen mot Lasse Kronér ner. Beslutet överklagades av kvinnans advokat, Elisabeth Massi Fritz och i går meddelande överåklagaren Mikael Björk på Utvecklingscentrum i Göteborg att förundersökningen inte kommer att återupptas.

Samtidigt väljer åklagaren, efter begäran från Massi Fritz, att inleda en förundersökning om kränkande fotografering. Men där har Lasse Kronér inte delgivits misstanke om brott.

– Förundersökningen är precis inledd och vi har inte hunnit vidta några egentliga åtgärder i det ärendet, sa Mikael Björk till Nöjesbladet under tisdagen.

Kritisk mot mediebevakningen

Nu skriver Lasse Kronér i ett långt personligt inlägg på Facebook om hur de senaste månaderna varit för honom – och sin besvikelse över mediernas reaktion efter beskedet om att förundersökningen inte återupptas och att han nu äntligen skulle rentvås:

”Då kom äntligen den där dagen jag hade sett fram emot, längtat efter mer än något annat... // jag såg framför mig lika braskande rubriker, lika trycksvärtetyngda löpsedlar med mitt namn att nu var jag fri. Att jag var oskyldigt anklagad...//

”Blev totalt tagen på sängen”

I sitt Facebookinlägg publicerar Lasse Kronér också ett brev, skrivet för sex månader sedan, om hur han upplevde relationen till den kvinna som både den nu nedlagda förundersökningen, och den nya, handlar om.

”När min ena chef Robert säger att någon anklagat mig för trakasserier förstår jag uppriktigt sagt ingenting. Jag letar bakåt i minnet och försöker hitta vad jag kan ha felat, har jag hävt ur mig någonting till någon av mina arbetskamrater under stridens hetta när det går fort i en programledares huvud och adrenalinet rusar, har jag i ett sådant ögonblick hävt ur mig något som kunnat uppfattats som kränkande, mitt huvud snurrar. Nej säger jag till slut. Jag har ingen aning om vad detta handlar om.

När dom så berättar om vem det handlar om så blir jag totalt tagen på sängen...// Men det är ju just det som är saken med trakasseri, den ena parten ser det inte och den andra känner sig obekväm. Det jag såg som humor såg hon som sanning. Det är en självklarhet att jag måste backa om hon känner sig trängd av mig, Det var ju aldrig någonsin min mening därför är det lätt att säga förlåt där och då.”

Han skriver om hur han upplevde att relationen svalnat, men att kvinnan ville återuppta den igen trots att han sagt nej till flera gånger. Kronér uppger att sms:en från kvinnan fortsätter trots att han sagt nej till en förnyad relation.

”Har aldrig utnyttjat någon”

Vidare skriver han om hur han ser på MeToo-rörelsen som något bra för att komma till bukt med maktmissbruk och grabbighet men att den i det här fallet har slagit fel.

”Jag har aldrig sextrakasserat någon. Jag har aldrig utnyttjat någon. Jag har aldrig använt min position mot andra människor.
Jag har varit tillsammans med en människa som varit i soffan där jag sitter just nu hundratals gånger. Men tillslut ville jag inte ha henne här längre och gjorde då slut på det...”

”Det ni har läst är från en man som inledde en vanlig flirt på sms, missförstod hennes intentioner, blev sedan tillsammans med henne, ville sedan avsluta eftersom jag inte kände mig komfortabel med hennes psyke och nu sitter jag här och försvarar mig mot något som inte finns.”

”Vet inte om min karriär är över”

”Jag har en lång väg kvar. Jag vet inte när jag skriver detta om min karriär är över... jag vet inte nu om det slutar här. 40 år av total känsla av att aldrig någonsin lämna någon bakom mig osedd, aldrig sätta mig på höga hästar, alltid ta mig tid för andra, aldrig ta någon eller någonting för givet. Det har inte varit en uppoffring, det är för mig en självklarhet”.

Om den pågående förundersökningen gällande kränkande fotografering av samma kvinna förnekar han att han skulle ha tagit kränkande bilder och skriver:

”Detta är den sanna historien, den historien som förstört så mycket inom mig. Och igår kom då dagen när jag faktiskt blev friad. Det är då ”advokaten som bär Prada” skickar ytterligare en anmälan.  Allt för att det inte i någon tidning skall stå att jag är oskyldig.  Nej nya löpsedlar, ny trycksvärta. ännu ett brott. Och media sväljer och tuggar i sig.  Så denna gången skall jag då ha tagit bilder på henne i smyg.
Men snälla. Nog nu. NOG!”

Aftonbladet har pratat med Lasse Kronér som hänvisar till texten han lagt upp på sin Facebooksida.

Aftonbladet har utan framgång sökt kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE