Smaklöst riddardisco

avMarkus Larsson

NÖJE

Markus Larsson sätter betyg på bidragen till ESC

Markus Larsson.

1. ”There must be another way”

Noa & Mira Awad Israel

Symboliskt sett är detta ett fredsbudskap, då duon består av en israelisk och en israel-arabisk sångerska. Men musiken är mjukare än irländska The Corrs. I längden känns bidraget som julmust utan kolsyra. Poänglöst.

2. ”Illusion”

Krassimir Avramov Bulgarien

Det låter som om korsfararen Arn Magnusson och popgruppen Modern Talking sover tillsammans i samma spilta. Bulgariens smaklösa riddardisco är så kass att bidraget givetvis får ett högt och oemotståndligt underhållningsvärde.

3. ”Is it true?”

Jóhanna Guðrún Jónsdóttir Island

Enkel och mycket innerlig buhu-ballad. Hittar inga större fel här. Förutom en sak. Efter ett par lyssningar är låten lika förutsägbar som ett tomt och vitt A4-ark.

4. ”Nesto sto ke ostane”

Next Time Makedonien

Denna kväljande söta blandning av pop och pudelrock brukar vara populär på planeten Eurovision. Låten anonyma finish förstärks av att bandet kunde ha bytts ut mot ett gäng skyltdockor från JC. För frågan är om folk hade märkt nån skillnad?

5. ”The Balkan girls”

Elena Gheorghe Rumänien

Tänk er att All Saints eller Spice Girls hade kommit från Rumänien i stället för Storbritannien. Då får ni rätt träffsäker bild av hur gruppens hetsiga, balkanstökiga r’n’b är och låter.

6. ”Lose control”

Waldo’s People Finland

Waldo’s People var stora i Finland på 90-talet och mixar rock, europop och rock som deras landsmän Bomfunk MC’s. Eller E-Type. Knappast fräscht. Men den har ändå en liten detalj som resten av bidragen hittills saknat – en refräng.

7. ”Todas as ruas do amor”

Flor-De-Lis Portugal

Nåja. Pja. Tja. Well. Folkvisan är en småcharmig och mycket glad fiesta med dragspel, flöjter och trummor. Men jag misstänker att vi inte får uppleva en final i Lissabon nästa år.

8.”What if we”

Chiara Malta

Sorteras enklast in i genren pampiga Disney-ballader. Malta har inget vinnarbidrag i år heller. Men numret kan säkert bli en kampsång för tecknade djur i bur.

9.”Bistra voda”

Regina Bosnien-Herzegovina

Den stora skandalen är att årets tävling saknar en bra balkanballad. Förr om åren har vi fått lyssna på Hara Mata Haris ”Leila” och en viss ”Molitvà”. Jämfört med dem är ”Bistra voda” en klen bagatell.