Därför tvingas Katie till extrem diet

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Fem timmar långa pass i bastun och livsfarliga mängder vitaminer.

Nu tvingar Tom Cruise sin hustru Katie Holmes att rena sig på scientologvis.

Katie Holmes och Tom Cruise på Tokyopremiären av filmen "Valkyria".
Foto: AP
Katie Holmes och Tom Cruise på Tokyopremiären av filmen "Valkyria".

Klädd i röd och lila klänning från Hollywoods älsklings-designer, Jason Wu, gick det knappt att känna igen Katie Holmes på Tokyopremiären av maken Tom Cruises film ”Valkyria”. Bara några dagar tidigare såg hon nästan sjukligt tärd ut, med ihålig blick, glåmig hy och stripigt hår. Nu strålade hon. Hemligheten bakom succéförvandlingen stavas pengar. Massor av pengar.

Daily Mail rapporterar att stjärnan under två dagar ska ha spenderat sammanlagt 400 000 kronor på porslinsfasader på tänderna, lyxiga spa- och massagebehandlingar, hårförlängningar och professionell makeup – åtgärder som kan få den mest slitna Hollywoodkändis att se fantastisk ut för en kväll.

Badar Bastu i fem timmar

I efterhand har det visat sig att det inte var Katie Holmes som höll i kreditkortet. I stället uppges maken Tom Cruise, 46, och scientologiledaren David Miscavige ha beordrat förvandlingen för att undvika en pr-skandal under Japanbesöket. Katie Holmes, 30, ska inte ha varit svår att övertala.

– Katie har fått stå ut med ständiga kommentarer om hur förskräcklig hon ser ut. Hur grymma vissa människors ord än varit, har det gjort att hon själv fått upp ögonen för det, säger en av stjärnans bekanta till Grazia och fortsätter:

– Makeovern var Toms och Davids idé. De kommer alla att dra fördel av den positiva publiciteten som det genererat. Katie Homes hålögda uppsyn sägs ha orsakats av en extrem detox, eller ”reningsgenomgång”, som det kallas inom scientologin. Svenska Catarina Pamnell, avhoppad scientolog, har gått igenom samma kur och berättar för Sofis mode att den ofta sträcker sig i upp till fyra veckor. Ibland längre.

– Det är individuellt och beror på hur mycket gifter man anses ha i kroppen. Till exempel om man använt mycket mediciner eller droger, förklarar hon.

– Varje dag under detoxen sitter man i bastun i upp till fem timmar. Alla scientologer måste gå igenom det extrema programmet. Rörelsen menar att luftföroreningar, besprutningsmedel och strålning lagras i kroppen och blockerar den andliga utvecklingen.

För att undvika svimningsanfall under maratonpassen i bastun dricker man mängder med vatten och äter salttabletter. I hettan dricker man även grönsaksoljor.

Överdoserar vitaminer

Under detoxveckorna utsätter man också kroppen för fysisk träning och äter skadliga doser av vitaminer och mineraler. Bland annat tar man 300 gånger den rekommenderade dosen av vitamin B3, Niacin, som i så stora mängder kan ge intensiv rodnad och klåda på huden, värmeirritation, frossa och i vissa fall även leverskador.

– Niacinet tillskrivs magiska egenskaper och sägs till exempel driva ut radioaktiv strålning ur kroppen, säger Catarina Pamnell till Sofis mode.

Man tar även vitaminbomber som är flera gånger starkare än det dagliga rekommenderade intaget av de fettlösliga vitaminerna A, D och E. Läkemedelsverket avråder bestämt från så höga doser:

– Man ska inte överdosera vitaminer, eftersom vissa lagras i kroppen. För stora mängder av till exempel vitamin A kan ge huvudvärk, illamående, synpåverkan och susningar i öronen, säger Jane Ahlqvist Rastad på Läkemedelsverket.

Vid riktigt höga doser av vitamin A drabbas man av förgiftning med bland annat hjärnsvullnad och medvetandepåverkan som följd.

Dog av behandlingen

Många före detta scientologer intygar på nätet att de blivit sjuka av ”reningsgenomgången” och 1991 avled 25-åriga amerikanen Christopher Arbuckle när hans lever slutade fungera efter att han följt programmet. Scientologirörelsen hävdade att han lidit av hälsoproblem redan tidigare och ska ha gjort upp i godo med hans anhöriga. Catarina Pamnell hade tur och upplevde inte mer än yrsel och utmattning under sina kvällar i bastun, men menar att det absolut kan vara farligt om man inte är helt frisk från början.

– De förklarar att man kommer att uppleva konstiga symptom, men att de hänger ihop med gifterna som går ur kroppen. Det gör att man väntar på att det ska gå över i stället för att ringa en ambulans som man kanske egentligen borde, säger hon och förklarar att man som scientolog inte heller i första taget ifrågasätter sådant som berör rörelsen.

– Gör man det är det för att man själv har problem. Då får man gå och erkänna alla sina synder skriftligt.

Scientologerna, som kallats en av världens farligaste sekter, är också övertygade om att den hälsofarliga kuren kan bota svåra och kroniska sjukdomar, smärta, drogberoende och öka en persons IQ. Amerikanska medier rapporterar att Katie Holmes genomgick detoxen för att Tom Cruise vill att hon ska bli gravid igen och kräver att hon måste vara giftfri för att främja befruktningen och det ofödda barnet. Catarina Pamnell förvånas inte över motivet.

– Som scientolog ska man till exempel inte amma, för att undvika att kvinnan överför gifter till barnet. I stället ger man en hemmagjord välling på korngryn efter ett recept av rörelsens grundare L Ron Hubbard, säger hon.

Själva bastudetoxen uppges Katie Holmes ha avslutat innan hon reste till Tokyo. Nu sägs hon vara på en sex veckor lång ”ren” diet, bestående av ännu mer vitaminer, fettsnåla proteiner och grönsaker. Redan i januari i år gjorde Star Magazine uppskattningen att den 175 centimeter långa skådespelerskan var kraftigt underviktig och inte vägde mer än 50 kilo.

Familjen skräckslagen

Stjärnans familj och vänner ska ha blivit bestörta när de fick höra talas om detoxplanerna.

– De var skräckslagna. De menade att det skulle vara dåligt för henne att gå ner ännu mer i vikt. Men hon försäkrade dem att hon kände sig fylld av energi och skrattade bort deras oro, berättar en annan källa för Grazia.

Tillbaka i Los Angeles är Katie Holmes löshår borta igen och hon ser åter ut som hon gjorde före Askungeförvandlingen i Tokyo. Det ska inte ha varit första gången hon varit med om ”reningsgenomgången” – och med högt uppsatta scientologen Tom Cruise som make är det troligtvis inte heller den sista. I alla fall inte med tanke på att han varit tydlig med att han vill ha många fler barn.

– Som scientolog kan man göra den flera gånger om rörelsen tycker att det behövs för att rena kroppen, säger Catarina Pamnell till Sofis mode.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN