”Det perfekta sommarjobbet”

avMartin Ekelund

NÖJE

Jay Weinberg gillar kneget som Bossens trummis

1 av 3 | Foto: Gustav Mårtensson
18-åringen med världens bästa sommarjobb – Jay Weinberg.

Direkt från skolbänken i New Jersey till trumsetet på en av världens största rockturnéer.

Möt Springsteens trummispraktikant – Jay Weinberg.

– Det här är det perfekta sommarjobbet för en 18-åring, säger han.

För många tonåringar är det viktigt att revoltera mot sina föräldrar. Jay Weinberg har aldrig haft några sådana tankar. Just nu fyller han sin pappa Max Weinbergs plats bakom trumsetet när Bruce Springsteen turnerar jorden runt.

När det visade sig att Max uppdrag som kapellmästare för husbandet i ”The tonight show” med Conan O’Brien krockade med The Boss Europaturné stod sonen Jay redo att hoppa in. Han har precis gått ut high school och har sommarlov.

– Det är helt overkligt – när man tittar ut och det är så mycket folk att man inte greppar det. De första showerna var verkligen intensiva, säger han.

”Mer självsäker nu”

Nu har han spelat sig genom sju konserter och lärt sig hantera nervositeten.

– Jag känner mig betydligt mer självsäker nu än när jag först började med det här, förklarar Jay.

Trots att han följt med

E Street Band sedan återföreningsturnén 1999, då han var nio år gammal, innebar inhoppet mycket hamrande och skinnötande i replokalen.

– Det har blivit lite av en intensivutbildning för mig. Jag fick en lista med ett par hundra låtar av Bruce och han sa ”börja med de här så kan vi fundera på vad mer du behöver lära dig”. Så jag har lärt mig klassikerna som vi alltid spelar, de som dyker upp ibland och de som kanske, kanske spelas någon gång, säger han samtidigt som han tar emot en handskriven lapp med kvällens låtlista.

Trots listan vet bandet sällan exakt vilka låtar som kommer att spelas eller i vilken ordning.

– Den ser aldrig likadan ut. Den kommer att se ut ungefär så här. Men saker kommer till och låtar försvinner. Och så ska alla de här frågetecknen fyllas med något, säger han och pekar på Bossens kråkor.

”Ska vara lite missar”

Trots alla väntande överraskningar och trots att han är ny på jobbet är han inte rädd att göra bort sig.

– Det är rock’n’roll, det ska vara lite misstag. Om det blir lite fel så visar det publiken att man är mänsklig, säger han.