De mest minnesvärda kändisbråken

Det här är celebriteternas fighter vi inte kan glömma

Foto: AP
Paris Hilton och Nicole Richie var de bästa av vänner och syntes på tv men blev ovänner för livet efter att Richie enligt rykten ska ha spelat upp sexfilmen med Paris på en fest.

Lil’ Kim och Nicky Minaj gjorde det på twitter. Eminem och Mariah Carey i sina låtar. Jay Z och Solange gjorde det senast i en hiss.

Ja, ställde till med ett sjutusans bråk alltså.

Här är några av kändisfajterna vi minns bäst.

Det senaste i raden av omskrivna kändisbråk utspelade sig – i en hiss.

Den årliga Met-galan i början av maj är en av de absolut viktigaste modehändelserna i USA. Varje vår har museet Metropolitan Museum of Art en utställning med fokus på mode, och den inleds alltid med en glamourös bal där de största kändisarna visar upp sig på röda mattan i tjusiga kreationer.

Foto: AP
Jay-Z.

I år var det dock inte klänningarna som skapade störst rubriker, utan en suddig svartvit film från en övervakningskamera. Några av gästerna på Met-galan var powerparet Beyoncé och Jay-Z, och med sig hade de Beys syster Solange. Men trion hade inte en bra kväll.

I den läckta övervakningsfilmen syns alla tre stå i en hiss när Solange plötsligt ger sig på sin svåger med sparkar och slag.

Filmen saknar ljud, så det är omöjligt att utröna vad bråket handlar om.

Spekulationerna om orsaken till bråket tog genast fart, och innefattade allt från att Jay-Z varit otrogen med designern

Rachel Roy till att Solange har problem med humöret. Den mest cyniska teorin är dock att det hela är en pr-kupp för att boosta Solanges haltande karriär.

Foto: AP
Solange.

Kort efter att nyheten om bråket hade läckt ut postade Beyoncé en rad gamla bilder på henne och syrran på Instagram. Men om det var för att visa Solange sitt stöd eller för att helt enkelt tänka tillbaka på lyckligare tider avslöjade Queen Bee aldrig.

Efter ett par dagar kom ett offentligt brev där Jay, Bey och Solange helt enkelt förklarar att det hela rörde sig om en ”familjekonflikt”, att de båda kombattanterna har bett varandra om ursäkt och att allt nu är överspelat. Inget om vad bråket handlade om, annat än den kryptiska förklaringen ”vi är en familj, och familjer bråkar ibland”. Ja, det känner nog de flesta av oss igen.

Men de flesta kändisbråk handlar dock inte om familjen utan om helt andra, oftast rätt fåniga, saker. Som kläder, killar – och vem som helt enkelt är bäst.

Visade upp sexfilm med Paris?

Paris Hilton vs Nicole Richie

Foto: AP
Paris Hilton och Nicole Richie har känt varandra sedan de var två år – men deras vänskap har fått sina törnar.

Bakgrund: De två glamourösa rikemansbarnen var BFF:s, spelade in realityserien ”The Simple Life” där de skulle prova på livet som vanliga dödliga, festade och var mediernas favoriter i mitten av 2000-talet. Under inspelningen av tredje säsongen av dokusåpan blev de osams.

Vem sa vad: Ingen har berättat vad de egentligen bråkade om. Paris Hilton har sagt att ”Nicole vet vad hon har gjort emot mig”. Rykten säger att Nicole Richie visat upp en sexfilm med Paris Hilton för sina vänner, men inget har någonsin bekräftats.

Vinnare: W.O. Eftersom vi aldrig har fått reda på orsaken till bråket är det omöjligt att utse en vinnare.

Vad hände sen: Paris Hilton fortsatte livet i strålkastarljuset med blandad framgång, Nicole Richie lugnade ner sig, gifte sig och skaffade barn. Hon har nyligen sagt: ”Paris har varit en del av mitt liv sedan jag var två år, vi kommer alltid att känna varandra”. Vad nu det innebär.

Kritisk mot Toms religion

Tom Cruise vs Brooke Shields

Foto: AP
Brooke Shields.

Bakgrund: När Brooke Shields 2005 modigt nog gick ut offentligt och berättade om sin förlossningsdepression fick hon hård kritik av scientologen Tom Cruise.

Vem sa vad: Tom Cruise scientologlära erkänner varken psykisk sjukdom eller antidepressiv medicin. Han ansåg att Brooke Shields helt enkelt var svag och oansvarig, och ”om hon bara hade ätit sina vitaminer ordentligt skulle hon ha mått bättre”. Shields svarade: ”Tom borde hålla sig till att rädda världen från utomjordingar och låta kvinnor bestämma över sig själva”.

Vinnare: Brooke Shields fick mycket beröm och stöd, Tom Cruise – not so much.

Vad hände sen: Tom Cruise har fortsatt att hävda scientologkyrkans märkliga hållning när det gäller modern medicin, och hans ställning inom kyrkans hierarki blir bara starkare och starkare även om det inte direkt har gjort underverk för hans pr-bild.

Foto: AP
Tom Cruise.

Bästisar blev sämstisar

Rihanna vs Katy Perry

Foto: AP
Rihanna.

Bakgrund: Besties som har hyllat varandras karriärer, festat ihop och varit oskiljaktiga. Men när RiRi i början av förra året återigen blev ihop med Chris Brown, trots att han misshandlat henne, fick Katy Perry nog.

Vem sa vad: Perry tog tydligt avstånd från sin bästis och sa saker som ”det finns människor i hennes närhet som inte vill hennes bästa”. Rihanna kontrade med det mogna svaret ”jag behöver inte bli räddad”.

Vinnare: Ingen, just nu verkar det råda vapenvila.

Vad hände sen: Tjejerna verkar ha lagt kontroversen bakom sig och blivit kompisar igen. Det kanske hjälpte att Rihanna numera dejtar Drake i stället.

Foto: AP
Katy Perry.
Foto: AP
Elton John och Madonna.

Elton håller inte igen

Elton john vs Madonna

Bakgrund: De båda popikonerna har fajtats av och till i tio år, men allt tog sin början när Elton John kritiserade Madonna för att mima på scen.

Vem sa vad: Elton John har inte direkt hållit igen, eller vad sägs om: ”Alla som mimar på scenen borde skjutas” eller ”hon ser ut som en tivolistrippa”. Madonna har inte sträckt ut några olivkvist-ar, men har sagt: ”Han brukar bli arg på mig, men jag bryr mig inte”.

Vinnare: Madonna. All kritik rinner av henne som vatten på en gås. Hon kör sin grej och struntar fullständigt i vad folk tycker.

Vad hände sen: Madonna har även haft en beef med Lady Gaga, varpå Elton John snabbt kom till Gagas försvar.

Foto: AP

Försökte stjäla Britneys exkille

Britney Spears vs Christina Aguilera

Bakgrund: Båda sångerskorna slog igenom ungefär samtidigt – sent 90-tal – och båda började sin karriär i tv-programmet ”The Mickey Mouse Club”. Det har alltid funnits en vänskaplig rivalitet mellan dem – men inte förrän Christina Aguilera försökte stjäla Britney Spears exkille, Justin Timberlake, tog bråket fart ordentligt.

Vem sa vad: Christina Aguilera förnekade Justinincidenten. När Brittan förlovade sig med dansaren Kevin Federline dömde Aguilera ut honom som ”låg klass” och sa att hela affären var patetisk. Något år senare tog bråket ny fart när de båda stod på scenen under den berömda MTV-galan med Madonna emellan sig.

Vinnare: Christina Aguilera. Trots det näst intill oförlåtliga i att sno en kompis kille har hon flera gånger försökt återförenas med Britney Spears. Dock utan framgång. I dagsläget är även hennes karriär den som går bäst.

Vad hände sen: Bråket fortsätter än! 2012 var de båda domare i varsin talangshow i amerikansk tv, och även om de håller god min i medierna är stridsyxan långt ifrån begravd.

Ett par eller inte ett par?

Eminem vs Mariah Carey

Foto: AP
Eminem.

Bakgrund: Rapparen Eminem är något av de offentliga beefarnas okrönte mästare, och ett av hans mest långdragna bråk har varit med sångerskan Mariah Carey. Ämne: Huruvida de två har varit ett par eller ej.

Vem sa vad: Eminem hävdade i början av 2000-talet att han och Mariah Carey hade dejtat, något som förnekades å det kraftigaste från sångerskans håll. Bråket har genom åren fortsatt i låttexter, bland annat i Eminems låt ”Bag­pipes from Baghdad” där han dissar Mariah Careys äktenskap med rapparen Nick Cannon. Carey har svarat med låtar som ”Clown” och ”Obsessed”, som handlar om en stalker. I videon till ”Obsessed” syns hon till och med smyga omkring i Eminem-liknande kläder. Även Nick Cannon har släppt låtar som refererar till Eminem.

Vinnare: Så vitt vi vet pågår denna rafflande konflikt fortfarande.

Vad hände sen: Eminem hävdade 2009 att han

Foto: AP
Mariah Carey.

hade bevis för att de faktiskt var ihop. Men ärligt talat – vem bryr sig?

Foto: AP
Justin, Taylor, Selena och Miley.

Tre kvinnor och en otrogen Bieber

Selena Gomez vs Taylor Swift vs Justin Bieber vs Miley Cyrus

Bakgrund: Selena Gomez och Taylor Swift var BFF:s, men som så ofta kom en kille emellan dem. Swift gillade inte att Gomez blev ihop med Justin Bieber, och har dissat dem båda i omgångar. Och sedan kom Miley Cyrus med i mixen.

Vem sa vad: Taylor Swift fick nog när Gomez tog tillbaka Bieber efter att han hade varit otrogen med Miley Cyrus. Bieber har sagt att Swift bara är avundsjuk eftersom han är en sånt kap, Gomez har sagt att hon inte vill vara vän med någon som inte gillar hennes kille. Både Swift och Gomez har sedan dissat Cyrus och försökt sabotera hennes karriär.

Vinnare: Den enda vinnaren i den här sörjan är skvallertidningarna. 

Vad hände sen: Taylor Swift hänger nu med Selena Gomez nemesis, sångerskan Lorde. Gomez och Bieber är fortfarande on again/off again/on again, fast just nu kanske mest off. Och Miley Cyrus är ute på en världsturné.

Foto: AP
Liam Gallagher och Damon Albarn.

Kriget om britpopen

Blur vs Oasis

Bakgrund: När britpoppens flagga vajade som stoltast under 90-talet var det Blur och Oasis som samsades om tronen. Det gick inte så bra. När båda banden släppte en singel samma dag 1995 utbröt The battle of britpop.

Vem sa vad: Liam och Noel Gallagher i Oasis gick ut hårdast och kritiserade Blur så fort de fick en chans. Bland annat sa Noel att han hoppades att ”de får aids och dör”.

Vinnare: Oavgjort. Båda banden hade monstruösa framgångar på 90-talet men inget är aktivt i dag.

Vad hände sen: När bröderna Gallagher hade tröttnat på att häva ur sig elakheter om Blur började de i stället bråka konstant med varandra, för att senare upplösa Oasis. Blursångaren Damon Albarn är den vars karriär har gått bäst, med bland annat Gorillaz och nu senast en soloplatta.

Ouppskattad copycat

Nicky Minaj vs Lil' Kim

Foto: AP
Lil' Kim.

Bakgrund: Rapparen Nicky Minaj blev redan med debuten 2010 anklagad för att kopiera veteranen Lil’ Kims rap-stil, perukval och utseende, något som inte direkt uppskattades av Kim.

Vem sa vad: Twitterrantar, hintar i videos och rena påhopp har nu haglat i flera år. Lil’ Kim har bland annat rappat om Nicky

Minajs stora rumpa, kallat henne överskattad och sagt att hon är en dum hora som gör en låt som heter ”Stupid hoe”. Minaj ger sig i sin tur på Kim i samma låt, med textraden ”Bitch talkin’ she the queen when she looking like lab rat”.

Vinnare: Fajten pågår ännu.

Vad hände sen: Nicky Minaj har visserligen lagt de färgglada perukerna på hyllan, men varken hon eller Lil’ Kim missar en chans att dissa varandra på Twitter.

Foto: AP
Angelina Jolie och Megan Fox.

Vill bli som Angelina

Megan Fox vs Angelina Jolie

Bakgrund: Megan Fox har anklagats för att försöka både se ut som och bli som Angelina Jolie. Något som inte har tagits emot som en komplimang av den äldre kollegan. När rykten om en tredje ”Lara Croft”-film cirkulerade 2009 blev Fox plötsligt aktuell för Jolies roll, men då fick Jolie nog.

Vem sa vad: Angelina Jolie gick ut hårt och sa: ”Håller hon på med bistånd i Afrika eller sitter med på FN-konferenser? Bidrar hon med någonting utanför Hollywood?”. Megan Fox har bara haft bra saker att säga om Jolie.

Vinnare: Oavgjort. Angelina Jolie borde veta bättre än att bli skraj för lite konkurrens, men att bygga en hel karriär på att försöka se ut som någon annan känns ju också lamt.

Vad hände sen: Inte mycket. Angelina Jolie fortsätter att rädda världen, och Megan Fox karriär har inte riktigt tagit den fart som förväntats.

AV: Cecilia Billgren FOTO: AP

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode