Melodifestivalen 2015

Melodifestivalens apphaveri: SVT vägrar redovisa rösterna

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Nöjesbladet ställer Melodifestivalchefen Christel Tholse Willers mot väggen - läs hela intervjun ord för ord

SVT erkänner att fler personer hade möjlighet att rösta i Melodifestivalens app ju senare i programmet artisterna framträdde.

Ändå vägrar tv-kanalen att särredovisa rösterna för att försäkra oroliga tittare - och upprörda artister – om att resultatet inte påverkats av detta.

Läs hela intervjun ord för ord där Nöjesbladet ställer Melodifestivalens högsta chef Christel Tholse Willers mot väggen om apphaveriet i Melodifestivalens första deltävling.

I Melodifestivalens nya app kan tittarna rösta gratis på respektive tävlingsbidrag i Melodifestivalen. Fem röster per bidrag kan man ge, men bara samtidigt som artisten framträder med låten.

Överrumplade SVT

Antalet app-röster fullkomligt överrumplade SVT och totalt kom det in över 1,2 miljoner röster i den första deltävlingen. En genomsnittlig deltävling de senaste åren har det kommit in omkring 400 000 röster.

2014 års första deltävling kom det in 415 421 röster och Radiohjälpen fick in 782 213 kronor från de som valt att rösta med det dyrare numret.

Förra lördagen fick Radiohjälpen in 609 463 kronor.

SVT vägrar att avslöja hur många av de 1,2 miljoner rösterna som är app-röster men med tanke på att färre ringde på Radiohjälpens dyrare nummer så kan man göra antagandet att det kom in ungefär lika många telefon- och smsröster i år som förra året.

Fullständigt avgörande

Det innebär i så fall att två tredjedelar av rösterna, nästan 800 000 kom via appen som därmed måste ha varit fullständigt avgörande i första omgången av delfinalen förra veckan, som resulterade i att de två artister som framträtt med startnummer 1 och 2 fick lämna tävlingen.

Ändå vägrar Melodifestivalens högsta chef Christel Tholse Willers att särredovisa app-rösterna för att försäkra tittarna om att slutresultatet inte påverkats.

Här är hela intervjun med Christel Tholse Willers, ord för ord:

Folk är upprörda över att man eftersom man bara kunde rösta under att låtar spelades och eftersom det tar lite tid att bestämma sig för att tanka ner appen och sen registrera sig så menar man att ju senare man tävlade i tävlingen desto större chans fanns det att faktiskt få röster via appen?

– Jag skulle gärna vilja förklara. Inför året inför den här säsongen så har vi ju berättat om appen och sen så lanserade vi den i onsdags och den fanns tillgängliga på alla android och windows och ios och sen så har vi varit ute och informerat om den. Det man kan säga är framför allt att vi har adderat ett sätt att rösta och det är via vår app. Man kan ju rösta via sms och telefon precis som vanligt. Det är ju nånstans så att vi har ju sen slutet av 90-talet lämnat över makten från att ha en jury till att tittarna är de som bestämmer förutom i finalen där vi också har en internationell jury. Och sen har vi tillgängliggjort ytterligare ett röstningsmoment och uppmanat på bästa sätt att folk som vill använda appen ska kunna göra det. Vi lever ju med en direktsändning, det är ett direktsänt program, vi kan inte tvinga nån att vare sig rösta eller i det här fallet ladda ner en app. Utan det sker när det sker och den enorma responsen som vi fått är vi ju glada över men också lite överrumplade över att det var så många som faktiskt ville.

Men i det här så bygger det ju på att resultatet i sig där nånstans 800 000 röster kom in via appen, var det så många röster som kom in via appen, jag tar det för givet?

– Vi separera ju inte. Årets siffror bygger ju på ett samlat resultat.

Ni kommer alltså inte redovisa app-rösterna separat?

– Nej för det finns inget separat resultat. Vi särredovisar ju inte hur många röster som kommer in via sms eller telefonin eller dyrt kontra billigt nummer.

Men det här är ju siffror som ni har så då kan jag utgå ifrån att eftersom det var mindre pengar till Radiohjälpen i första delfinalen jämfört med första förra året så kan jag ändå ta för givet att det är ungefär lika mycket telefonröster.

– Du spekulerar Tobbe. Du antar.

Ja, absolut, men jag måste ta hela resonemanget. För det är precis så här som de som engagerar sig i tävlingen har reagerat. Det här innebär att 800 000 röster har kommit in via appen och då har ju det definitivt påverkat, nej, det har varit fullständigt avgörande för vilka som tar sig vidare i första omgången i den första deltävlingen. Och eftersom många har reagerat på att man inte har hunnit ladda ner och registrera sig innan första låten, eller andra låten till och med, är slut så har man heller inte kunnat rösta på de låtarna.

– Via appen nej. Men man har ju kunnat rösta på de andra sätten.

Ja, men med tanke på att appen har varit så fullständigt dominerande av hur många röster som har kommit in så ifrågasätter folk då att om man sorterar bort app-rösterna, var resultatet då exakt det samma i telefonröster?

– Det är inte relevant.

Jo fast det är det, för att...

– Fast det är det inte för att det finns inget halvt resultat.

Men Christel, det är ju det här det handlar om, det är därför som skivbolagen ligger på er och är upprörda, det är därför som massor av Melodifestivalfans ifrågasätter om det faktiskt är ett korrekt resultat. För att eftersom app-rösterna har varit så fullständigt dominerande eftersom två tredjedelar av rösterna har kommit via appen så har ju de varit fullständigt avgörande för vilka som tog sig vidare i den första omgången. Men om ni då kan gå ut och säga att telefon- och smsrösterna gav exakt samma resultat, ja då skulle ni kunna ha ryggen fri. Men det vill ni alltså inte säga, ni vill inte varken bekräfta eller dementera något sånt?

– Därför att det finns inget sånt resultat. Det finns inget halvt resultat. Det finns ett samlat resultat.

Fast det är klart att ni har de siffrorna.

– Sen kan vi... Så här, vi kan ju anta och vi kan spekulera men det är fortfarande så att tävlingen ligger nånstans i tittarnas händer. Den makten har vi lämnat över till tittarna.

Ja, men eftersom ungefär två tredjedelar av rösterna, ungefär 800 000 av rösterna har kommit via appen och jag är tvungen att gå vidare på det, för jag kan inte tänka mig att antalet telefon- och smsröster plötsligt steg i år jämfört med andra år…

– Nej och det vi har eftersökt, det är ju, i vår undersökning så kunde vi konstatera att publiken kände ett behov av en livekänsla och det prioriterade man och det levererade inte Melodifestivalen jättehögt. Och det här är vårt försök att skapa oss tillbaka en direktsändningskänsla som man inte tyckte att vi hade.

Men eftersom många tittare känner sig lurade, eftersom apprösterna har varit så fullständigt avgörande, så känner de att eftersom ni inte vill gå ut och säga att telefonrösterna såg likadant ut, det är ingen skillnad mellan app-rösterna och röster som kommit in på något annat sätt, då känner de nog att de inte kan lita på vad ni säger över huvud taget. Det är det beskedet jag får när jag pratar med Melodifestival-älskare som undrar vad fan det var som hände. Då ställer de precis de här frågorna som jag ställer till dig. Dels kommer man särredovisa app-rösterna, men det säger du nej på?

– Nej, det kommer vi inte att göra.

Och då menar de att då tycker de inte att tävlingen gått fair till med tanke på att man bara kan rösta medans man hör låten, man kan inte justera sina röster efter att man har hört alla låtar eller få en möjlighet till att rösta då via appen, som så dominerat antalet röster som har kommit in i första omgången.

– Poängen är, Tobbe, att det är olika sorters röstning kan man väl säga då, som vi har tänkt. Vi har tänkt att i realtid när låtarna spelas så ska man rösta med sitt hjärta, man ska känna instinktivt att det här gillar jag och så röstar man med hjärtat.

Fast så fungerar det ju inte heller, för man måste använda minst 35 till 45 sekunder under att låten pågår för att intensivt kunna lämna sina röster om man vill rösta fem gånger. Det här med att man ska rösta med sitt hjärta det är ju ett sätt för er att få folk att… det där är ju en tagline som ni har bestämt er för. Men det är ju snarare så att den typen av röstning gynnar en artist som är etablerad, det här är en artist som jag gillar därför röstar jag på den och jag ska rösta så fort låten börjar. Men det missgynnar ju verkligen artisten som inte har en tidigare publik. Tanken med appen måste väl vara god i det att här får man möjlighet att ge betyg från 0 röster till 5 röster, men eftersom man inte får möjlighet att lyssna på alla låtar så kan man inte värdera dem mot varann.

– Men det är inte tanken att man ska göra det där. Det gör man när man har lyssnat igenom hela startfältet och sen röstar man och kan värdera och hitta sin favorit.

Men i det här, Christel, så är det uppenbart att ni blivit helt överrumplade över hur många röster som faktiskt kom in via appen. 

– Det vi är överrumplade över är att så många var intresserade av en app, en second screen, All tidigare erfarenhet är att det inte riktigt har funkat. Det är snarare så att man har tyckt, att jag vill ha underhållning varför ska jag använda en second screen. I det här fallet så ja, vi är ju otroligt glada och lite, säger jag då, överrumplade av att så många vill engagera sig på det sättet.

Men du förstår inte den kritiken som har riktats mot er eftersom ni inte vill särskilja på hur rösterna ser ut så kan ni heller inte bekräfta eller dementera om huruvida det var app-rösterna som avgjorde resultatet som landade i det fullständigt unika i att ju senare man var med i tävlingen desto större chans hade man att gå vidare? Det har aldrig hänt i Melodifestivalens historia.

– Vi har aldrig haft en app.

Eftersom appen bygger på att har man den inte tillgänglig så kan man inte rösta. Och det tar tid för tittarna att förstå att man ska ta hem appen, man måste registrera sig och sen förstå hur den fungerar. Och det syns ju väldigt tydligt om man tittar på hur siffrorna ser ut att det tog tid för tittarna att ladda ner det, för resultatet är i stort sett statistiskt oförklarbart annars, för det har aldrig hänt tidigare att ett startnummer är så viktigt som det var i första delfinalen förra veckan.

– Och jag säger inte emot dig när du talar om det flödet att man har upptäckt den, men vi har tillgängliggjort den och pratat om den och marknadsfört den och den fanns från onsdagen att ladda ner.

Men de tittare som är upprörda menar ju att de inte har nåtts av informationen, de allra flesta har inte nåtts av informationen förrän man satt på tv-apparaterna.

– Där är det ju så att vi sänder direkt, det är en livesändning, den måste gå 20.00 när vi kör igång det.

Men är det då inte feltänkt att man bara röstar under låtens gång för då innebär ju det att de första låtarna, framför allt i den första deltävlingen har mindre chans att få del av de här rösterna som var så fullständigt dominerande i den första deltävlingen. De första låtarna har lägre chans att få ta del av de rösterna för att det tar tid att få ner appen och registrera sig? Har ni då inte tänkt fel i hur röstningen gått till?

– Jag kan inte säga att det finns feltänk, alltså jag vet inte vad det är du vill jag ska säga. Vi har tillgängliggjort appen. De som vill rösta med den laddar ner den och de som inte vill rösta på det sättet eller göra både och så finns det fortfarande en möjlighet att rösta via telefon och sms. Den finns kvar och det kan man göra från det att programmet börjar.

Ja, men i det här fallet så, eftersom app-rösterna var så dominerande, det finns väldigt liten chans att det skulle vara färre än 800 000 röster som kom in via appen och då är ju de fullständigt avgörande för resultatet i den första omgången i tävlingen och därmed så innebär det att folk som då får information om appen precis i programmets inledning har en mindre möjlighet att rösta på de första låtarna i programmet och en större möjlighet att rösta på låtarna som är senare i programmet via appen.

– Det är ju korrekt. Så är det ju. Det du beskriver, förloppet är korrekt, men det är fortfarande så att vi kan inte gå ut och ställa frågan om alla som vill rösta med den här applikationen är redo, det funkar inte så. Det här är en direktsändning och appen har varit tillgänglig och det har skrivits massor.

Men Christel, då säger du ju att fler fick möjlighet att rösta via appen senare i programmet.

– Nej, jag säger att det var helt korrekt beskrivet att det var fler som laddade ner appen under programtiden. Det är helt korrekt.

Det gör ju att ni helt enkelt offrade de första låtarna i den första deltävlingen, det är ju det det handlar om. Att de hade en betydligt sämre chans att få ta del av de 800 000 röster som fullständigt dominerade röstningen i lördags.

– Fast det är jättekonstigt beskrivet. Det var ettusen tvåhundra drygt röster (Här säger Christel helt enkelt fel). Det finns bara ett samlat resultat.

En miljon tvåhundratusen röster och en vanlig deltävling har ju omkring 400 000 telefonröster då är det högst troligt och sannolikt, eftersom ni vägrar att gå ut med de siffrorna, så kan ju vi bara utgå ifrån att de tillkomna rösterna, det vore befängt att förutsätta något annat än att de kommer från appen. Och då är det ju så att SVT väljer att låta de första artisterna som uppträder ha en mindre chans att ta del av de rösterna, eftersom precis som du säger, fler laddade ner appen under programmets gång.

– Hur var frågan?

Jag bara fortsätter på resonemanget här.

– Ja, men okej, det är ju så här. Du har fått de svar av mig som jag tror att du frågat efter. Det finns ett  samlat resultat. Årets tävling består av en röstning som är delad på tre alternativ. Man kan ringa, smsa eller det tredje alternativet i år är att man kan i realtid rösta via appen.

Men SVT är alltså inte beredda att lugna tittare som befarar att de artister som tävlade tidigt i programmet hade en sämre utgångspunkt genom att särredovisa röstningssiffrorna för att visa att det inte skilde på hur telefon- och smsrösterna föll ut jämfört med hur app-rösterna föll ut?

– Nej, det kommer vi inte att göra.

Det är ju oerhört olyckligt med tanke på att det är det som folk är väldigt upprörda över, att de första artisterna helt enkelt förfördelades i och med att folk inte hade möjlighet att rösta på dem via appen via de gratisröster som kommit in som kan uppskattas till omkring 800 000 röster, det vill säga två tredjedelar av de totala rösterna, eftersom ni inte heller kommer särredovisa rösterna.

– Nej, vi kommer inte att särredovisa dem. Det finns ett samlat resultat.

Men Christel, förstår du ens resonemanget eller vill du inte lyssna på det?

– Jo, jag förstår det och jag lyssnar, men ur vår synvinkel så har vi… vi kan spela utifrån de förutsättningar vi har. Vi kan inte tvinga folk att rösta.

Men Christel, det är ju inte det det här handlar om. Här handlar det ju om att folk som har laddat ner appen inte har haft möjlighet att kunna påverka tävlingen eftersom de laddat ner den senare i programmet.

– Då har det ju gått utmärkt att ringa och smsa.

Det har man kunnat, men eftersom app-rösterna har varit så oerhört dominerande, det har varit så många fler app-röster, än telefonröster och det vet ju du också.

– Men du kan ju rösta fem gånger per bidrag med applikationen. Det finns också sms och telefoni om man känner att man vill lägga sin röst och inte har laddat ner appen i god tid, så fanns det ju… hade vi tagit bort sms och telefoni så hade det varit väsentligt svårare, men i det här fallet så fanns det ju både sms och telefon att tillgå.

Men med tanke på att det var så många fler app-röster som kom in så har ju telefonrösterna i sig haft en ganska marginell påverkan skulle ju vara min tolkning i så fall.

– Men Tobbe, det får ju vara din tolkning, för jag separerar ju inte det, jag har ett resultat.

För att SVT vägrar att gå ut med de siffrorna.

– Det handlar inte om att vägra. Så ser tävlingen ut 2015. Den bygger på röstning från de tre strömmarna.

Ni är helt enkelt inte intresserade av att lugna de tittare som anser att tävlingsresultatet blivit felaktigt för att de första bidragen inte har haft samma möjlighet till att få app-röster som de övriga?

– Fast det blir inte relevant, säger jag, när det bygger på att det ska vara de tre sammanlagda som är det resultatet tittarna har bidragit till.

Men det blir ju relevant när app-rösterna så fullständigt har dominerat. Det blir ju högst relevant då.

– Fast det är ju ett samlat resultat. Jag tror inte vi kommer längre.

Men när app-rösterna är så dominerande så blir det ju relevant.

– Men det är ju återigen dina antaganden.

Antaganden som är byggda på hur mycket telefonröster som har kommit in de senaste åren i deltävlingarna. Det vore väldigt märkligt av mig att göra antaganden om att telefonrösterna plötsligt skulle ha dubblerats.

– Och framför allt handlar det ju om, det vi ser är ju engagemanget. Och det är vi ju glada över.

Men det engagemanget som kommer från tittare som ifrågasätter resultatet och vill att ni ska särredovisa rösterna, det är inte intressant?

– Vi kommer inte göra det eftersom resultatet 2015 bygger på sms, telefon och hjärtröster. (SVT:s ord för app-rösterna).

Vi kommer inte längre här, men ni har ett problem i trovärdigheten och det har verkligen getts uttryck för från väldigt mycket personer som har hört av sig till oss.

– Och det tycker jag självfallet är tråkigt.

Men det är inget ni kommer ta tag i?

– Vi utgår från att resultatet är det jag har sagt och det är det som gäller.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

SVT, Sveriges Television