Salomonsen: ”Svårt för mig att partaja”

Artisten skärrad efter danskt attentat

Inga extra poliser bevakade Melodifestivalen i Malmö.

Men attentatet mot Vilks-mötet i Danmark påverkade artisterna – framför allt Sanne Salomonsen.

– Jag känner för att åka hem till lilla Danmark.

När den kontroversielle konstnären Lars Vilks deltog i en debatt på ett kulturcenter i Köpenhamn tidigare under lördagen, skedde en skottlossning som ledde till att en person dödades.

Enligt polisen var attentatet riktat mot Vilks, och en misstänkt gärningsman jagas i skrivande stund.

”Det är chockerande”

På andra sidan Öresund, i Malmö, hölls i kväll Melodifestivalens andra deltävling. En av kvällens tävlande, danska rocksångerskan Sanne Salomonsen, berörs djupt av händelsen.

– Det är chockerande, säger hon allvarligt i Nöjesbladets eftersnack med Tobbe Ek och Helena Trus.

Utanför Malmö arena har poliser placerat ut sig under kvällen.

– Det stämmer att det finns polispersonal vid Malmö arena, som var avsatt sedan tidigare, sa Skånepolisens presstalesman Calle Persson till Nöjesbladet tidigare under kvällen.

Inga extra poliser

Någon extra bevakning sattes alltså inte in efter attentatet, men händelsen tas på allvar och kontakt hålls med kollegorna i Danmark.

– Läget är ju inte statiskt. Vi är uppdaterade på läget i Köpenhamn. Skulle det hända något som ändrar läget, är vi beredda, säger Calle Persson.

Marie Bergman och Sanne Salomonsen tävlade med countrydoftande ”Nonetheless” på Malmö arena. De kom sist, men det var inte därför de ställde sig tveksamma till efterfest.

Salomonsen vill åka hem

– Jag känner mer för att åka hem till lilla Danmark. Jag är lite påverkad av det som har hänt i Köpenhamn. På scenen är vi duktiga och kan stänga av, ge stöd till varandra, men det är lite svårt för mig att bara gå och partaja nu, säger Sanne Salomonsen till Nöjesbladet.

Nyfunna vännen och duettpartnern Marie Bergman är också tagen av attentatet i grannlandet.

– Det blir ännu närmare oss eftersom det var ett möte om yttrandefrihet, och vi brukar stå på scenen och uttrycka oss. Det är väldigt otäckt. Trettio säkerhetsvakter och så kommer det in snubbar med vapen ändå …

”Vad har de att vinna?”

Bergman brukar inte känna sig orolig på scen, men säger att det kan komma att ändras nu. Hon vill se folk diskutera och protestera.

– Man måste gå emot det, försöka samla människor och prata om det här. Sen får vi se vilka som har gjort det. Vad har de att vinna med det här hatdådet?

Melodifestivalen | Aftonbladet
Publisert: