Leif GW Persson: ”Jag har ju varit deras kassako i åtta år”

Leif GW Persson går till TV4 efter avhoppet från ”Veckans brott”.

För Nöjesbladet berättar han om beslutet att lämna SVT, om pengarna – och om den hemliga avskedspresenten till kollegan Camilla Kvartoft.

– Det har med hästar att göra, säger han.

Efter 16 säsonger med ”Veckans brott” meddelade kriminalprofessorn Leif GW Persson, 73, att han lämnar SVT och går till TV4.

– Häromdagen fyllde jag 73 år. Då slog det mig plötsligt att jag borde börja planera för min framtid. Jag kom då fram till att framtiden finns på TV4. Min förhoppning är att kunna göra riktigt bra tv, meddelade han lite kryptiskt i går.

När Nöjesbladet når honom berättar han att det var hans eget beslut att sluta med ”Veckans brott”. Han tyckte att det började gå på rutin, precis som långköraren ”Efterlyst” han gjorde för TV3.

– Det var inte för att jag tröttnade men jag hade hållit på i åtta år, den värsta lockelsen hade lagt sig. Jag var mest trött på att höra mig själv. Och när det börjar gå på rutin är det läge att flytta.

”En jävla samling varmluftsfläktar”

Han är väl medveten om att ”Veckans brott” har varit ytterst omtyckt och framgångsrikt – ända in i det sista.

– Vi hade 1,5 miljon tittare sista programmet. En ökning med 50-60 procent sen vi började. Det var lämpligt att sluta på topp.

Var det du eller TV4 som tog initiativet till din övergång?

– Det var inte jag, det vet jag. Snarare produktionsbolaget Sto-Cph, när jag sa att jag ville lägga av. Jag har ju varit deras kassako i åtta år. Men det är ett jävla bra produktionsbolag, jag trivs bra med dem. De är inte som andra som kan vara en jävla samling varmluftsfläktar.

Samtidigt kan inte hans besked att sluta ha kommit som någon överraskning, menar Leif GW Persson.

– Jag hade tjatat i flera år om att ”inget är för evigt”. Men både SVT och produktionsbolaget slog dövörat till. 

Det blev i alla fall 161 program?

– Till slut blev det som rutpapper i huvudet. SVT:s Ingemar Persson, en jävligt hygglig karl, sa till mig att om jag slutade så skulle de lägga ner programmet. Men jag är inte hundra på att de gör det, de måste inse att det finns ett jävla sug efter den här typen av program.

Budgetkänga mot SVT

Nu fortsätter Leif GW Persson att jobba vidare med samma produktionsbolag, i det nya programmet på TV4. 

– Jag fick betala tillbaka optionspengar, en halv miljon, men pengar är mitt minsta problem. Och jag får ungefär lika mycket på TV4 som på SVT, säger han. 

Exakt hur det nya programmet ska se ut eller vad det ska heta är i dagsläget inte klart. Men Leif GW är positiv.

– Det har blivit en nytändning på något sätt. Jag tänkte försöka ta med mig det bästa från ”Veckans brott”. 

Samtidigt riktar han en känga åt SVT och den begränsade budget som ”Veckans brott” har haft.

– En brist där var att vi hade för få fältreportage och det var en fråga om budget. Om vi hade haft samma pengar, i förhållande till antal tittare, som ”Uppdrag granskning” så hade vi kunnat ha en egen polishelikopter. Nu mötte jag tittarna, sittande bakom det där skrivbordet, i program efter program.

Avgångspresenten till Kvartoft

Men att inte längre jobba ihop med Camilla Kvartoft?

– Det blir jävligt trist. Jag försökte prata med henne men hon är inte som jag. Hon har ju ”Agenda”, valrörelsen nu och valet i höst.

– Jag tror inte hon vågade. Men programmet i Fyran börjar inte sändas förrän i höst. Får se om hon ändrar sig efter valet. I så fall är hon hjärtligt välkommen.

Du fick ju en fotobok i avskedspresent av henne, med bilder från sändningarna. Vad gav du henne? 

– Det har med hästar att göra. Men inte en häst, i så fall hade jag tagit in den i studion. Men hon rider ju. Så jag bjuder henne och hennes kompisar på en ridhelg. Och hon vet om det. Men det får bli längre fram i vår, nu går det ju inte.

Publisert:

LÄS VIDARE