Vd:n om Timell: ”Nu har han ställt till det igen”

Martin Timell åtalas för en våldtäkt som ska ha ägt rum för snart tio år sedan.

I förundersökningen kan man nu läsa vad Meters dåvarande vd Anna Rydin tänkte när hon fick nyheten.

– Jag tänkte ”nu har han ställt till det igen”, säger hon till polisen.

Under en jobbfest för ”Äntligen hemma” 2008 ska Martin Timell ”genom våld tvingat målsäganden att tåla en sexuell handling bestående i att han förde in sina fingrar i hennes underliv”, menar åklagare Anna Bengtsson i sin stämningsansökan. I polisförhör har Martin Timell berättat att han ”Kanske råkat komma åt henne när hon satte sig ner”, men nekar till anklagelserna om våldtäkt.

”Nu har han ställt till det igen”

Anna Rydin var vd för produktionsbolaget Meter, som står bakom ”Äntligen hemma”, när våldtäkten ska ha ägt rum. Hon har tidigare i en intervju med Aftonbladet berättat att hon inte kände till några fler anklagelser mot Timell under perioden.

Men nu när polisens förundersökning nu blivit offentlig kan man läsa att hon i polisförhör berättat vad hon tänkte när hon fick reda på händelsen i badtunnan:

”Jag vet att jag tänkte 'nu har han ställt till det igen' men jag tänkte att det kanske var ett misstag, att Martin kanske ”råkat” stoppa in sin hand.”

När vi pratar med Anna Rydin vill hon poängtera att hon vid tillfället inte visste att Martin skulle ha tryckt in sina fingrar, utan att hon fick reda på det senare.

Vad menade du med ”igen”?

– Med "igen" menade jag att Martin betett sig taskigt mot medarbetare.

Hade Martin ställt till det för sig fler gånger som du kände till?

– Han hade vid tillfällen fått medarbetare att känna sig obekväma.

Varför gjorde ni ingenting åt hans beteende då?

– Vi försökte hantera problemen på redaktionen, men i backspegeln blir mönstret mycket tydligare. Martin hade också en annan uppdragsgivare.

Finns det någonting i det här som du hade kunnat göra annorlunda om du ser tillbaka på det?

– Mycket. Framför allt hade jag inte nöjt mig med att tro att kvinnan var ok. Vi skulle ha ställt mycket bättre frågor, hållit i, följt upp och gått till botten med händelsen. Det smärtar mig att vi inte hanterade det bättre.

”Bäst om inget kommer ut”

Ett vittne berättar att hennes uppfattning var att Rydin övertygade N.N att tysta ner händelsen, och att Rydin ska ha sagt ”Det bästa är om inget mer kommer ut om detta”.

”Jag har inte övertalat N.N till någonting, min uppfattning är N.N var okej och hon ville gå vidare”, säger hon i polisförhöret.

Hon säger vidare att hon är ångerfull över hur ärendet har hanterats och att hon är ledsen att hon inte förstod bättre vad som hände under den aktuella perioden.

Publisert:

LÄS VIDARE