”Vi är så nervösa att vi vill kräkas”

NÖJE

Anders & Måns laddar för sin första krogshow

Foto: dansbandsglitter och djurkostymer Anders och Måns har repat intensivt de senaste veckorna för krogshowen som har premiär i kväll.

MALMÖ

Lite sång, lite dans, lite fabel.

Nu gör Anders Johansson och Måns Nilsson krogshow – i djurdräkter.

– Vi tror att det finns ett sug efter fabler i Sverige, säger Måns Nilsson.

I kväll är det premiär för komikerduon Anders Johanssons och Måns Nilssons krogshow i Malmö, enkelt kallad ”Anders och Måns på krogen” som de gör ihop med Sanna Persson.

Aftonbladet var med under repetitionerna – och de är mer än lovligt nervösa.

– Krogshow är något vi inte kan. Radio är vi bra på, tv kan vi hyfsat – men det här gör oss så nervösa att vi bara vill kräkas. Under hela hösten har vi varit övertygade om att vi ska göra bort oss fullständigt, säger Anders Johansson, 30.

Produktionen är enkel och intim och komikerduons fans kommer att känna igen sig.

– Det blir bland annat blädderblocksföreläsningar som i ”Så funkar det”. Ta det här med ekologisk honung. Hur funkar det egentligen? Jag menar, hur fan kan man veta var bina har varit, säger Måns Nilsson, 27.

Spårade ur totalt

Just djur är ett ständigt återkommande tema.

– Vi känner att det finns ett enormt sug efter fabler i Sverige, det är ju inte direkt ofta man går på bio och ser en fabel nuförtiden. Så vi började göra djurkostymer som Snacke Snigel och Greve Groda. Sen spårade det ur fullständigt, säger Anders Johansson.

Hur då?

– Vi ville ha en rödlöksdräkt, en vattenkannekostym och sådär. Det är ju inga djur, men dräkterna blev så fina att de måste få vara med ändå, säger Anders Johansson.

En annan röd tråd i showen är dansband. Med glitterkostymer, sliskiga leenden och märkliga texter.

Duon slår även mot den dubbelmoralen, som får gestaltas av den slemmige dansbandssångaren Bengt-Benny, spelad av Måns. En skånsk man som sjunger ”dansbandscountry med inavelsvibb” med tveksamt politiskt innehåll.

Kanske Trelleborg

– Det finns en dubbelmoral i Sverige som är väldigt tacksam att driva med. Folk tycker att invandring är jättebra – så länge det inte kommer några till deras stad. Det får Bengt-Benny illustrera, säger Måns Nilsson.

Om showen blir en succé finns planer på att åka ut på turné.

– Om det går riktigt ruggigt bra så kanske vi åker till Trelleborg också, skrattar Anders Johansson.

De listar roligaste dansbands­låtarna

Martin Söderström