Rikard Wolff 1958–2017

Så minns vänner och kollegor Rikard Wolff: ”Oändligt underbar”

Av: 

Leo Pettersson

Torbjörn Ek

NÖJE

Sverige sörjer bortgången av Rikard Wolff.

Hans kollegor och vänner hyllar nu den folkkära skådespelaren, sångaren och författaren.

– Han var en oändligt underbar, snäll och omtänksam kamrat och människa, säger Harriet Andersson.

Rikard Wolff är död. Det bekräftade hans agent för Nöjesbladet på fredagen. Rikard Wolff blev 59 år.

Harriet Andersson, 85, medverkade i ”Stjärnorna på slottet” tillsammans med Rikard Wolff 2014 och de kände varandra även sedan tidigare.

– Det är väldigt väldigt tråkigt, han kommer att sörjas av många. Det är många som är väldigt ledsna just nu. Han var en oändligt underbar, snäll och omtänksam kamrat och människa, säger hon.

Thommy Berggren, 80, blir ställd när Nöjesbladet når honom.

– Jag, tycker att det där för mycket människor, det är väl så när man blir äldre. Men jag upplever det som skymning, säger han.

”Jag kysste honom, skäggstubben rev konstigt”

Thommy Berggren arbetade tillsammans med Rikard Wolff i Dramatens uppsättning av ”I väntan på Godot” 1990.

– Han var lite rädd för mig, eller respektfull, under repetitionerna. Jag var mycket äldre och berömd skådespelare och han ganska ung och vi skulle spela de där två luffarna ihop. Jag minns att jag funderade över hur jag skulle få honom att förstå hur mycket jag tyckte om honom och hur roligt jag tyckte att det var att spela mot honom. Så efter en middag så var vi på väg i en taxi till Eva Dahlgrens födelsedagsfest, så försökte jag säga det, men jag visste inte hur. Istället kysste jag honom. En riktig kyss. Han hade skäggstubb och jag kommer ihåg att jag tyckte att det rev konstigt. Jag hade aldrig kysst en man förut eftersom jag är heterosexuell. Sen på festen bjöd jag också upp honom och dansade en tryckare. Vi skrattade mycket åt det efteråt. Och sen gick premiären bra och vi fick fina recensioner för föreställningen, säger han.

– Det är den kyssen och dansen som jag tänker på när jag tänker på Rikard, hur vi skrattade. Jag tycker att när man saknar någon så är dt finast att berätta om det man minns när de är som mest levande och vitala. Om han hör oss nu så skrattar han nog också och minns det som en fin kväll.

”Den sista romantikern”

Tomas Andersson Wij, 45, har just fått reda på beskedet när Nöjesbladet når honom. Han har vetat om Rikard Wolffs tillstånd länge och är märkbart tagen.

– Han utstrålade värme och genuinitet. Han var ju en person som satsade allt i alla projekt som han gick in i, säger han.

Tomas Andersson Wij och Rikard Wolf samarbetade under 2013 när Rikard deltog i Melodifestivalen med en låt som Andersson Wij skrivit.

– Han beställde en låt som han ville göra i melodifestivalen och han ville göra något som inte i första hand var en hitlåt utan något väldigt personligt.

Låten har namnet ”En förlorad sommar”.

– Han var ju en skådespelare som kunde ta en stor publik men jag ville att han skulle sjunga låten som om han satt på en sängkant och sjöng för en person. Jag tycker den blev väldigt fin och jag är glad över att den inspelningen finns, säger Tomas Andersson Wij.

Redan under det samarbetet var Rikard Wolff märkt av sin sjukdom, berättar han.

Hur kommer du att minnas Rikard?

– Som den sista romantikern, på något sätt. Han var verkligen en romantiker och det säger jag med stor respeket för det finns för många cyniker och för få romantiker i världen just nu.

”Gjorde skillnad på riktigt”

Kulturhuset Stadsteatern sörjer bortgången. Rikard Wolffs sista föreställning på Stadsteatern blev “Den sista föreställningen”, vilket var hans egen tolkning av Jacques Brels musik. 

– Rikard Wolff var en helt unik person, som människa och med de värderingar han stod för. En person som gjort skillnad på riktigt, som genom sin hudlöshet delat med sig av sina erfarenheter och genom det blivit folkkär på djupet, säger Benny Fredriksson, vd på Kulturhuset Stadsteatern, i ett pressmeddelande.

Danny Saucedo, 31, och Rikard Wolff fann varann under inspelningen av Mia Skäringers pratshow ”Mia på Grötö” 2012 och skrev snart musik tillsammans. Nu skriver Danny om sin vän på instagram:

”Jag blev genast förtjust i dig första gången vi träffades. Jag var frågvis, nyfiken och säkert påträngande på alla sätt men jag tror du såg min genuinitet. Så du svarade på allt och öppnade dig för mig. Eller så visste du att du va fast där i flygplanet bredvid mig och gav upp. Du berättade om förälskelsen till Paris och Piaff, din sjukdom och kärleken i livet. Du inspirerade mig och genast efter vårt möte skrev jag en sång till dig som du spelade in och gjorde till din på bara det där sättet som du kan. Rikard du är saknad älskad och kommer förbli en av våra stora.”

Jag blev genast förtjust i dig första gången vi träffades. Jag va frågvis, nyfiken och säkert påträngande på alla sätt men jag tror du såg min genuinitet så du svarade på allt och öppnade dig för mig. Eller så visste du att du va fast där i flygplanet bredvid mig och gav upp 😄 Du berättade om förälskelsen till Paris och Piaff, din sjukdom och kärleken i livet. Du inspirerade mig och genast efter vårt möte skrev jag en sång till dig som du spelade in och gjorde till din på bara det där sättet som du kan. Rikard du är saknad älskad och kommer förbli en av våra stora 🎈

Molly Nutley, 22, har lagt upp en bild på sig själv tillsammans med Rikard Wolff och sin mamma Helena Bergström på instagram.

”Alltid i våra hjärtan” skriver hon till bilden som ser ut att vara tagen i samband med inspelningen av ”Änglagård”-filmerna.

”Kommar att sakna dig”

Även Lisa Nilsson, 47, skriver om Wolff på instagram:

”Ont gör det att ta emot somliga besked. Människa. Livsgärning. Drömmar. Tack fina Rickard för alla upplevelser du tog oss med på i ditt storslagna känslosamma univers. Vi kommer att sakna dig och din osedvanligt påtagliga närvaro.”

Peter Jöback, 46, har också delat en bild av Rikard Wolff på sin instagram och skriver:

”Vila i frid käre Rikard! Tack för allt fint du gett oss. Mina tankar går till din familj. Kärlek och Ljus.”

Underhållaren Magnus Skogsberg Tear, 56, sörjer sin vän och skriver på instagram:

”Världen kommer att sakna dig så. Och jag. Tack för alla dina klokheter och klacksparkar runt konstnärskap, intelligent, nonchig och cool i den mest välklädda av kostymer. Ingen som du kunde hylla magin runt skapandet, så att tyckandet föll i en klädsam skugga. Tacksam för dom stunder jag fick med dig. Vi ska leka som du.”

”Var kär i dig”

Felicia Jankell, 25, har lagt upp en bild på sig själv tillsammans med Wolff på instagram och skriver hur hon varit hemligt förälskad i den folkkära underhållaren.

”När jag var 7 år var jag kär i dig. Jag minns att jag tyckte din röst var det vackraste jag hört, och när jag fick hälsa på dig första gången så minns jag att jag blev så nevös att jag tappade orden! Usch vad denna planet förlorat en av det vackraste av konstnärer och människor.” skriver hon.

❤️😔 När jag var 7 år var jag kär i dig. Jag minns att jag tyckte din röst var det vackraste jag hört, och när jag fick hälsa på dig första gången så minns jag att jag blev så nevös att jag tappade orden! Usch vad denna planet förlorat en av det vackraste av konstnärer och människor. ❤️

William Spetz, 21, skriver:

”En fin vän med så mycket liv. Ord finns inte nu, bara kärlek”.

”Tänker på din familj”

Kulturministern Alice Bah Kuhnke, 45, skriver på instagram att Wolff ”guidade mig till kärleken och den familj jag idag har”. Hon riktar sina tankar till den folkkära underhållarens familj:

”Rikard, försöker samla mina tankar i ord, men det är svårt. Tänker på din familj, dina närmaste, dina kära. Lider med dom. Jag vill samtidigt, som landets kulturminister, lyfta alla upplevelser du gett oss från scen och på film. Tacksamheten är stor, hos många”, skriver hon.
”Därtill, Rikard, tack för att Du, med din enorma generositet, ditt tålamod och lungn, tog mig genom hjärtesorg och guidade mig till kärleken och den familj jag idag har. Sist men inte minst, tack för att Du gav mig Edith. Non, je ne regrette rien.”

Gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström, 58, skriver på twitter:

”Modiga, kloka, yrkesskickliga, omtänksamma Rikard Wolff är död. Eftersom vi båda har utnämnts till riddare av Hederslegionen träffades vi ibland. Rikard, tu me manques!”

TV4-profilen Anders Philblad, 49, skriver på instagram:

”Senast vi träffades, i somras, bestämde vi att vi skulle äta middag. Vi hann inte. Rikards enastående röst har tystnat. Saknar.”

Andreas Weise skriver också på instagram:

”Vila i frid Rikard du var verkligen en underhållare av rang!”

Vila i frid Rikard du var verkligen en underhållare av rang!! #rikardwolff

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Rikard Wolff 1958–2017

LÄS VIDARE

”Diggiloo”-artist död – blev 31 år

ÄMNEN I ARTIKELN

Rikard Wolff 1958–2017

Rikard Wolff

Tomas Andersson Wij

Harriet Andersson

Magnus Skogsberg Tear

Stjärnorna på slottet

Så mycket bättre